Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ismét fellendülőben a világgazdaság – fenntarthatósága vitatható

Ismét fellendülőben a világgazdaság – fenntarthatósága vitatható
Infovilág

Az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) és az IMA (Institute of Management Accountants) legfrissebb világgazdasági helyzetfelmérésében (Global Economic Conditions Survey) összességében pozitívak az eredmények 2013 harmadik negyedévéről. Ilyen optimizmus legutóbb 2011 első negyedévében volt tapasztalható, amikor úgy tűnt föl, hogy végleg kilábalhat a világ a válságból.

A megkérdezett 1883 vezető beosztású pénzügyi szakember csaknem fele (47%) érezte úgy, hogy javult vagy javulófélben van a gazdasági helyzet. Ez az arány az előző negyedévben 43%-ot mutatott és két éven belül a legmagasabb mért adat. A további pozitív nemzetközi híreket és emelkedő gazdasági mérőszámokat is figyelembe véve elmondható: esély kínálkozik a végső kilábalásra a gazdasági recesszióból, ha a növekedés fenntartható lendületet vesz.

Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az üzleti bizalmi index magasabb értéket mutatott a harmadik negyedévben, legalábbis összehasonlítva a 2013. év második negyedévével: a válaszadók több mint negyede (26%) számolt be a saját szervezete javuló teljesítményéről.

A felmérés résztvevői emellett javuló növekedésitőke-elérhetőségről is beszámoltak, ami újabb jele annak, hogy a gazdaság ismét fellendülőben van. Ez az irányzat csaknem valamennyi fontos piacon megfigyelhető volt –Kína és Írország kivételével. A folyamat stabilizálódásában számos tényező kapott szerepet, az ACCA és az IMA ugyanakkor mégis kizárja a monetáris beavatkozást, mely az utóbbi időben számos gazdaságban bevett eszköznek számított.

Katka Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója elmondta: „A kutatás eredményei derűlátásra adathatnak okot, hiszen hosszú idő óta ez az első negyedév, amikor több tényező is egyszerre fordult kedvezőre. Ha ez az új lendület kitart, akkor megalapozhatja az utat a végső kiabáláshoz.”

A válaszadók ugyanakkor fokozatosan számítanak arra, hogy a „nagy (pénz)költők” sora, élükön Kínával, Oroszországgal és az Amerikai Egyesült Államokkal megszorítják fiskális politikájukat a következő öt évben.

Benešová hozzátette: „Ez a három ország egymagában a világ GDP-nek 37 százalékát adja. Jóllehet, ezen országok válaszadói nem számítanak a kormányzati költekezések látványos csökkentésére, mégis, akár már egy minimális megszorítás is komoly hatással lehet a többi régióra.

Habár az üzleti bizalmi index összességében jócskán megerősödött az előző negyedévhez képest, az optimizmus mértéke nem oszlik meg egyenlő arányban a régiók között. Csak Észak-Amerika és Afrika érez valós és vitathatatlan fellendülést. További aggályok a gazdasági fellendülést illetően, valamint a kínai bankszektor első féléves kihívásai is hatással voltak az ázsiai–óceániai térségre. A Közel-Keleten, Nyugat-Európában és a Karib-térségben a válaszadók jóval derűlátóbbnak bizonyultak, mint az előző negyedévben, de kevésbé voltak bizakodóak a saját üzleti kilátásaikkal kapcsolatban. Dél-Ázsiában és a közép-kelet-európai régióban ismét jelei mutatkoznak a megújult fellendülésnek.

Közép-kelet-európai helyzetkép

Nagyon nehéz évnek bizonyult a közép-kelet-európai térség országai számára2012. Acash-flow nyomás és a kereslet fokozatosan emelkedett, és csak az idén kezdett enyhülni. A mutatószámok a második és harmadik negyedévben még mindig magas szinten állnak, de valamelyest stabilizálódtak.

Az új üzleti lehetőségek száma a múlt időszakban ismét növekedik, de még mindig jóval alatta marad a tavalyi maximumnak. Habár a legutóbbi másfél évben a növekedési tőkéhez a hozzáférés könnyebb lett, ráadásul érezhetően javult az előző év azonos időszakához képest, a kockázatvállalás mértéke ezzel egy időben fokozatosan visszaesett.

Miközben az infláció mértéke jóval mérsékeltebben alakult, mint azt előzetesen jósolni lehetett, a nemzetközi irányzatokhoz mérten még így sem kiemelkedő. Ennek eredménye, hogy az üzleti bizalmi index látványosan csökkent a vizsgált időszakban és az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest is negatív eltérést mutat. Mindössze a válaszadók 8 százaléka számolt be növekvő üzleti bizalomról, amely még így is 15%-os visszaesést mutat az előző negyedévhez képest.

A fellendülésbe vetett hit szintén alacsony értékű, habár javulás mutatható ki, különösen a 2012. év utolsó időszakával összevetve. A válaszadók csaknem háromnegyede (71%) pesszimistának bizonyult a ránk váró időszakkal kapcsolatban, romlást vagy stagnálást jósolva. Ez az adat az előző negyedévben 64 százalékon állt.

A nemzetközi irányzatot vizsgálva, világos, hogy a fiskális és monetáris politika közötti szoros kapcsolat milyen hatással van a tényleges üzleti teljesítményre. Egyelőre úgy látszik, hogy 2013 harmadik negyedéve fordulópont lehet a nemzetközi gazdaságban: kilábalás a gazdasági világválságból – legalábbis néhány régió számára. 

Címkék