Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Big Data: tekintélyes megtakarítás

Big Data: tekintélyes megtakarítás
Infovilág

A vezetők világosan látják, hogy tetemes üzleti értékek rejlenek elzárva a papír alapú dokumentumokban, illetve 88%-uk egyetért, hogy az adatok digitalizálása és a fizikai dokumentumokban rejlő információk „felszabadítása” megkönnyítené az üzleti döntéshozatalt. Továbbá, az európai üzleti vezetők 70%-a úgy gondolja, hogy a nyomtatott dokumentumok digitalizálásával éves forgalmi szinten 5–20%-ot is meg lehetne takarítani; a válaszadók fele szerint pedig 5–10%-os, a másik fele szerint pedig 11–20%-os megtakarítást lehetne elérni.

A kutatás eredménye szerint a szervezetek több mint fele még mindig 5–10 évnyi értékes információt tárol papír alapú dokumentumok formájában. Ez nemcsak az üzleti döntéshozatal kimenetelére van hatással, hanem a termelékenységre és az alapvető tevékenységekre is. A vezetők többsége (63%) egyetért azzal, hogy a papír alapú dokumentumok esetén az információ-hozzáférés túlságosan időigényes. A különböző helyeken (iratszekrények, raktárak, pincék és iratgyűjtők) meglévő adatok tárolása gyakran költségnövelő tényező. Világviszonylatban Londonban a legmagasabbak az éves bérleti díjak.[2]

Kezdetben a digitális adatok szolgáltak a főbb kezdeményezések kiinduló pontjául, mostanában az üzleti vezetők egyre inkább felismerik a nyomtatott dokumentumokban rejlő információs értéket. Háromnegyedük nyilatkozott úgy, hogy az előző recesszió tapasztalata alapján csökkenthették volna annak a jelenre is kiható következményeit, ha megfelelőbb hozzáféréssel rendelkeznek a „történelmi” adatokhoz. A válaszadók több mint háromnegyede a gazdasági visszaesés idején több energiát fektetett az ilyen adatok digitalizálásába. Sok esetben a HR, a pénzügyi és közbeszerzési feladatok továbbra is a papír alapú dokumentumokon alapulnak, illetve bizonyos adatokat gyakran kötelezően meg kell őrizni, mint pl. az orvosi feljegyzéseket. Ugyanakkor a papír alapú dokumentumok digitalizálása egyre inkább üzleti követelménnyé válik a szervezetek számára. Tízből hat válaszadó (57%) úgy gondolja, hogy ezeket az értékes adatok a következő három év során teljes mértékben sikerül digitalizálni.

A nagy adat kezelésének első lépéseként az ezt körülvevő titokzatosságot kell eloszlatni. Az összegyűjtött és elemzett adatok értékes információként könnyen elérhetővé tehetők, felhasználásukal javítható a szolgáltatások színvonala az ügyfelek megtartásának céljából.

A valódi értéket képviselő, üzletileg kritikus dokumentumok digitalizálásáról tekintse meg a Ricoh videóját.



[1] Research conducted by Coleman Parkes Research, May-June 2013 

Címkék