Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs: latin ritmusokkal a felejtés ellen

Bécs: latin ritmusokkal a felejtés ellen
Infovilág

A bécsi Elmayer Tánciskola havonta egyszer latin pezsgést visz az Irgalmasság Háza Idősek Otthonába. A táncosok, akik a Hofburgban rendezendő Elmayer koszorúcskabál teljes bevételét immár 94 éve az otthonnak adományozzák, ezentúl táncterápiával is segítik a gondozók munkáját. A gondozók azt remélik, hogy a résztvevők köre ezzel a programmal azokra a betegekre is kiterjeszthető, akik a hagyományos foglalkozásokat és kezeléseket elutasítják. Hiszen a kellemes zenék, a csillogó fellépőruhák és az ünnepi dekoráció olyan atmoszférát teremtenek, melyben könnyebben előcsalogathatóak a felejtés homályába merült kedves élmények, helyek, emberek és érzelmek.


Ausztriában 110 ezer ember él valamilyen demens megbetegedéssel, a felejtés csapdájában. A legismertebb ilyen betegség az Alzheimer-kór. Az Irgalmasság Háza öt gondozóotthonban és tizennégy lakóközösségben összesen 1300 idős embernek és fogyatékossággal élőnek biztosít immár 135 éve ápolást és terápiás foglalkozásokat.

Az új táncos program olyan pozitív élményekkel gazdagítja majd a bentlakókat, melyek különösen demens betegek esetében nehezen hozzáférhetőek. Az érzelmek kifejezése, a figyelem, a tájékozódási képesség, a közösségi élmény, mind-mind bizonytalanná válnak a kognitív deficitekkel élők számára.

Sonja Wehsely egészségügyi és szociális városi tanácsos, az intézmény vezetője Christoph Gisinger, valamint Thomas Elmayer.

„A legújabb kutatások bizonyítják, hogy a demens megbetegedések elleni legjobb védelem a mozgás és a társas interakciók összekapcsolása. Ebből a szemszögből nézve a dolgot, Thomas Elmayer és tánciskolája nemcsak a demencia terápiás kezelésében, hanem a prevencióban is intézményünk elkötelezett támogatója“ – hangsúlyozta az otthon vezetője, Christoph Gisinger. (Képek: David Bohmann/PID)

Címkék