Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemzetközi szónokverseny Budapesten – németül vitázik a világ ifjúsága

Nemzetközi szónokverseny Budapesten – németül vitázik a világ ifjúsága
Infovilág

Még anyanyelven sem sikerül mindig gördülékenyen és meggyőzően kifejteni véleményünket; olyan érveket fölsorakoztatni a vitában, amelyekkel megnyerjük a másik felet, vagy a semleges hallgatóságot. A Goethe Intézet remek ötletet valósít meg évről évre: nemes versenyre hívja azokat a németül tanuló diákokat, akik miközben pallérozzák vitakultúrájukat, egyúttal gyakorolják nyelvtudásukat is.

Javában tart az érvek csatája.

Nyolc közép-kelet-európai ország 16 legjobb szónoka gyakorolta a vita művészetét a múlt napokban Budapesten. Két forduló és az elődöntő után ma mérte össze tudását a négy legmeggyőzőbb fiatal.

Az győztes prágai lány: Dominika Perlínová.A vendéglátó Magyarországon kívül Cseh-, Észt-, Lengyel-, Lett-, Oroszországból, Litvániából és Ukrajnából érkezett két-két diák. A nyolc országban előzetesen 1900 tanuló vett részt a hazai versenyen. Az otthoni „Vitázik a világ ifjúsága” szónokbajnokságok legjobbjait delegálták azután Budapestre.

A fiatal vitázók már az elődöntök során bebizonyították, hogy jól érvelnek, kitűnő szónokok, és nem utolsósorban képesek udvariasan és békésen boncolgatni izgalmas kérdéseket. A legjobb négy összecsapását megelőző vitatréningen olyan problémákat jártak körül, hogy szükséges-e a hozzájárulás a szervkivételhez, kapjon-e kiemelt védelmet a leleplező informátor, vagy hogy kötelezővé tehető-e az állami ösztöndíjasok számára az anyaországban végzendő munkavállalás.

Már az előzsűrizéskor nyilvánvaló volt, hogy a Prágából érkezett két lány a legesélyesebb, illetve hogy mellettük Lettország és Ukrajna képviselője esélyes a záró vitán. A kérdés pedig, amelyet október 18-án kellett körüljárniuk ez volt: „Kell-e bojkottálni a nagyszabású sportesemények megrendezését azokban az országokban, ahol megsértik az emberi jogokat?”

A nemzetközi döntő ünnepélyes megnyitóján felolvasták Elmar Brok európai parlamenti politikus szavait. Üzenetében a külügyi bizottsági elnök azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a fiatalok elmélyülten foglalkozzanak politikai és társadalmi témákkal, pallérozzák nyelvtudásukat. Magyar részről Klinghammer István államtitkár (EMMI) tolmácsolta a vendéglátók jókívánságait.

A rendezőknek – a témához igazodva – Kassai Viktort sikerült fővédnöknek megnyerni, aki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bírájaként világ- és Európa-bajnokságokon is volt játékvezető. Mint mondta, biztos benne, hogy nem lesz tanúja olyan jelenetnek, mint amilyen a pályákon olykor előfordul, s nem lesz szükség a beavatkozására.

A Vitázik a világ ifjúsága rendezvény két moderátora egyébként két korábbi győztes, amagyar SzabóGréta (2012) és a német Simon Drescher (2009) volt, zenei aláfestésről a Snétberger Zenei Tehetségközpont Ifjúsági Zenekara gondoskodott. Szabó Gréta egyébként jó jósnak bizonyult. „Aki tárgyilagos és fair marad, figyel a vitapartnereire, és megfelelő érvekkel védi meg az álláspontját, jó eséllyel nyerhet” – nyilatkozta előzetesen.

Az idei győztesek.

És így is történt: az első helyen Dominika Perlínová (Prága) végzett. A további sorrend: 2. Alisa Segiyenko (Prága), 3. Maria Murasova (Riga), 4. Dmytro Olijnyk (Csernyivci, Ukrajna).

Címkék