Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új Egri csillagok-feldolgozásokat mutattak be Dobó várában

Új Egri csillagok-feldolgozásokat mutattak be Dobó várában
Infovilág

Egri csillagok: a képregény borítója.A kifestőkönyvet a napokban minden elsős és másodikos gyermek megkapja Eger általános iskoláiban, 13 intézményben összesen 1300 diáknak szeretnénk ezzel örömet okozni – fogalmazott Habis László polgármester a Tinódi Sebestyén Tagiskolában tartott bemutatón, ahol 123 gyermek vette át a neki járó egri meglepetést. A különleges kiadvány 1500 példányban jelent meg, Homa Jánosnak, a Gárdonyi-emlékév koordinátorának a szerkesztésében.

Zórád Ernő világhírű grafikus művész – aki nagyon fontosnak tartotta a történelmi képregények megjelentetését – az egri kulturális újságíróval, Márkusz Lászlóval dolgozott együtt az először 1974-ben, a Heves Megyei Hírlapban, folytatásos formában közölt képregény létrehozásán. Most a jogutódok kezdeményezésére, Eger önkormányzata, a Dobó István Vármúzeum, az Egri Turisztikai Kft., valamint a Heves Megyei Hírlap együttműködése nyomán nemcsak magyarul, de angolul is olvasható az impozáns formába szerkesztett képregény.

A rajzolt Egri csillagok a megyei napilap hasábjain november 4-étől jelenik meg naponta – klasszikus formában. A folytatásos közléshez játék is kapcsolódik a Dobó István Vármúzeummal együttműködésben.

Az alkotók már nincsenek közöttünk, de utódaik megtisztelték jelenlétükkel a bemutatót. Márkusz László, a szerkesztő-újságíró fia elmondta: édesapja kereste meg az Egri csillagok képregény ötletével a régi, jó ismerőst, Zórád Ernőt. Szeretne utánajárni annak, pontosan hányszor, és mikor jelent meg a művészi értékkel is bíró, a Gárdonyi-regényhez a lehető legnagyobb mértékben hű alkotás. Márkusz szerint az, hogy az egriek segítségével angol változatban is megjelenhetett a kiadvány, rendkívül jól szolgálhatja a magyar történelem és kultúra külföldi terjesztését.

Fejér Balázs, Zórád Ernő unokája kiemelte: a Zórád Alapítvány munkájának egyik legkellemesebb pillanata volt az, amikor egy poros pince mélyén megtalált doboz tartalmát átnyújtották neki, és megismerhette a nagyapja által rajzolt Egri csillagok képregényt. Az alapítványt azért hozták létre, mert tavaly ünnepelték Zórád Ernő születésének 100. évfordulóját, s ennek a munkának az egyik jeles pillanata az egri várban tartott mai bemutató.

Címkék