Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Láncreakció: tudományos verseny diákoknak

Láncreakció: tudományos verseny diákoknak
Infovilág

A „Láncreakció” az ősszel kísérletezésre csábítja a fiatalokat, hogy ezáltal közelebb jussanak a természettudományokhoz, felismerve szerepüket a mindennapokban és a jövő fenntartható fejlődésében. Az izgalmas verseny októberben nemcsak itthon, hanem a térségbeli országokban, Bulgariában, Horvát-, Lengyelországban, Szlovéniában és Szlovákiában is megkezdődik.

A „Láncreakció” szervezője az új generációk tudományos oktatásában elkötelezett BASF, szakmai partnerei pedig a Magyar Kémikusok Egyesülete és felsőoktatási intézmények. A közös cél: a fiatalok érdeklődésének felkeltése a tudomány, legfőképpen pedig a kémia iránt.

Dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője, a közép-kelet-európa régiós vezetője hangoztatta: „Évről évre igyekszünk olyan játékos oktatási kampányokat indítani, melyekkel a középiskolások számára közvetíthetjük fő üzenetünket: a kémia élvezetes. Tavaly a virtuális térben maradtunk, úgy is sikerült 50 ezernél több fiatalt elérnünk Közép-Európában a „Future City” online játékunkkal. A középiskolásoknak szóló „Láncreakció” tudományos versenyt a tavasszal Csehországban, Szerbiában és Romániában már megmozgatta a diákok fantáziáját, lendületet adott tudományos kreativitásuknak. Tanáraikkal együtt elképesztően ötletes „Láncreakció”-gépezeteket építettek, felhasználták fizika- és kémiatudásukat.”

A „Láncreakció” a fiatalok kíváncsiságára és problémamegoldó igyekezetére alapoz: az iskolában tanultakat kell felhasználni egy különleges, fizikiai-kémiai szerkezet felépítéséhez. Az izgalmas versenyfeladat itthon is egy „Láncreakció”-gépezet megalkotása, melyet fizika és a kémiai reakciók sorozata tart működésben.

Megtervezésekor az iskolai kémiaórán tanultakat is leleményesen fel kell használniuk a versenyzőknek: a gépezetbe be kell építeniük kémiai reakciókat is, legyen az például egy látványos színváltozással járó sav–bázis-reakció, gázképződés vagy éppen egy kémiai energiával működö galvánelem.

A diákok bármilyen hétköznapi eszközt vagy újra hasznosított tárgyat felhasználhatnak a gépezet megépítéséhez. Kezdőcsomagot is kaphatnak: a  „Magic Box”-ban sok segédeszköz található, amely még érdekesebbé teheti a diákok építményeit.

A csapatok segítségére lesznek a chemgeneration.com weboldalon található, látványos kísérleteket bemutató videók is, melyekből a diákok ötleteket meríthetnek ahhoz, hogy milyen fizikai/kémiai reakciókat építsenek be a gépezetükbe.

A versenyre a csapatok a saját „Láncreakció”-gépezetüket bemutató videóval nevezhetnek, az elbírálás kémia- és fizikatanárokból, valamint mérnökökből álló szakmai zsűri dolga. Online is lehet majd szavazni a legizgalmasabb vagy éppen a legviccesebb láncreakciókra. A zsűri által legjobbnak ítélt gépezetet felépítő diákcsapat minden tagja, a csapatvezető kémiatanár, valamint a nevező iskola is értékes ajándékot kap, csakúgy, mint az online közönségszavazás nyertese.

További részletek és bemutató videó itt, tessék kattintani!

Címkék