Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hajléktalantörvény, rezsicsökkentés, Orbán-szobor ledöntés – a külföldi sajtó magyar cikkei

Hajléktalantörvény, rezsicsökkentés, Orbán-szobor ledöntés – a külföldi sajtó magyar cikkei
Infovilág

Wall Street Journal című amerikai gazdasági lap azt írja, a választások előtt a Fidesz keresi annak a lehetőségét, miként lehetne bebetonozni az alkotmányba a rezsicsökkentést, aminek az célja az, hogy vereség esetén csak kétharmados többséggel lehessen változtatni a szabályozáson. 

Magyarországon el kell tűnniük a hajléktalanoknak a turisták által látogatott helyekről, így a világ kulturális örökségének számító nevezetességek környékéről – írja a német Die Welt. Egy új jogszabály értelmében, ha többször is vétenek e tilalom ellen, akkor börtön fenyegeti őket. Az erre vonatkozó törvényt a belügyminiszter javaslatára a kormánytöbbség kétharmadával hagyták jóvá.

Csaknem egy évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság már megbuktatott egy hasonló szabályozást, ezért a parlament módosította az alaptörvényt, hogy mégis keresztülvihesse az akaratát. Az új rendnek része, hogy az önkormányzatok is kijelölhetnek olyan körzeteket, ahol a fedél nélküliek nem tartózkodhatnak. Aki megszegi a rendelkezést, azt közmunkával, vagy pénzbírsággal sújthatják, ismétlődés esetén ugyancsak fennáll a szabadságvesztés eshetősége. Segélyszervezetek szerint csak Budapesten 8–10 ezer földönfutó él, számukra 6 ezer hely van a kijelölt szállásokon. A hatalom ezzel szemben azt állítja, hogy bőven van ágy a menedékhelyeken, olyannyira, hogy a teljes kapacitást ki sem használják. 

A mai teljes külföldi lapszemle itt olvasható, tessék kattintani! 

Címkék