Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hajszálpontos radarok védik a gyalogosokat – bemutató a Műegyetemen

Hajszálpontos radarok védik a gyalogosokat – bemutató a Műegyetemen
Infovilág

A vezetéstámogató rendszerek megjelenésével a járművekbe szerelt érzékelők további feladatokat láthatnak el. Az útburkolati jeleket figyelő kamera például a közlekedési táblákat, a forgalmat és a gyalogosok mozgását is figyelemmel kísérheti. Az emberi érzékszervek csupán becsülni tudnak, a radarérzékelők elképesztő pontossággal és másodpercenként akár húsz alkalommal is mérnek, például önműködően tartják a gépkocsi és az előtte haladó jármű közötti előre megadott távolságot. Kritikus helyzetben figyelmeztetnek, sőt, akár önállóan fékeznek is.

A Bosch 2000-ben kezdte meg a stuttgart-reutlingeni üzemében a nagy pontosságú radarok gyártását, és az idén nyáron elkészült az egymilliomodik 77 GHz frekvenciasávú radarérzékelő. A fejlesztések üteme az mutatja: az első millió készülék 13 év alatt készült el, a következő egymillió már alig több mint egy év alatt.

A Bosch minden radarérzékelője a 77 gigahertzes frekvenciasávon üzemel. A 24 gigahertzes változatokhoz képest ezek a szenzorok minden tekintetben jóval többet nyújtanak: akár háromszor pontosabban különítik el az egyes objektumokat, a távolság és a sebesség mérési pontossága pedig három-ötszöröse a másikénak.

A radarérzékelők első generációja sorozatgyártásának beindítása óta a Bosch folyamatosan intenzíven dolgozik a technológia fejlesztésén. A második nemzedék mind hatótávja, mind pedig látószöge tekintetében mintegy kétszeresét kínálta a régebbinek, a harmadik és a jelenlegi LRR3 nagy hatótávú sorozat még szélesebb, immár 30 fokos szögben figyeli az utat, hatótávja pedig a 250 métert is elérheti. A Bosch szenzor nagyfrekvenciájú modulja az első, szilícium-germánium technológiával készült konstrukció, ami látványosan csökkenti előállítás költségeit.

A vezetéstámogató rendszer már nem utópia, észrevétlenül beköltözött az olcsóbb járművekbe is. A fejlett rendszerek az érzékelők adatait kombinálják egyetlen közös „térképpé”, majd ezt feldolgozva, avatkoznak a motor, a fékrendszer és a kormányzás működésébe.  

A Bosch új, közepes érzékelési tartományú radarszenzorok gyártására készül, amelyek épp olyan nagy teljesítményűek, mint elődeik, azonban jóval kompaktabb és gazdaságosabb konstrukciók.  A 45 fokos látószög és az akár 160 méteres hatótáv révén minden vészfékezési funkció, valamint – a világ csaknem minden országában elegendő – akár 150 kilométer/órás tempóig az adaptív sebességszabályzás (adaptive cruise control) működtetésére is alkalmas.

Jövőre kezdődik az új, sztereó videószenzor gyártása, amely akár 50 méteres távot is érzékelhet, így első ízben egy is elegendő lehet belőlük a gyalogosok biztonságát növelő vészfékfunkció számára. A jövő új rendszerei a járművek kormányzásában is nagyobb szerephez jutnak. Például ultrahangos érzékelőikkel parkolnak be teljesen automatikusan, még akkor is, ha a vezető a járművön kívülről figyeli a manővert, de az autópályák építési szakaszainak keskeny sávjain is végigkormányozzák az autót.

A Bosch által fejlesztett parkolást segítő asszisztens működésébe bárki beletekinthet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Kutatók éjszakáján ma, szeptember 27-én este tíz óráig.

 

Címkék