Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tojáspiaci védjeggyel, áfacsökkentéssel az ágazati válság ellen

Tojáspiaci védjeggyel, áfacsökkentéssel az ágazati válság ellen
Infovilág

Az Európai Unióhoz csatlakozás óta tart a tojáságazat hanyatlása – állapította meg rendkívüli közgyűlésén a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az ágazat szereplői 2001-ben 5,8 millió naposcsibét telepítettek, 2011–12-ben már csak 3,6 milliót.

A visszaesés legfőbb oka, hogy az európai uniós tojásfelesleg – legtöbb esetben dömpingáron – azonnal megjelenik a magyar piacon, ha a tagállamokban túltermelés lép fel. Ez nemcsak az itthoni árakat töri le, hanem képes kiszorítani a magyar terméket a hazai piacról, illetve a tyúktelepítés mértékére is erősen hat. Mintegy 1,8 millió többlettyúkra lenne szükség ahhoz, hogy az országból az importtermékeket újra ki lehessen szorítani.

A termelők szerint a mai helyzetben az egyik megoldás az lenne, ha a tojás áfája 27-ről 10 százalék alá csökkenne. Javíthatná az állattartók helyzetét az is, ha változnának a tojásár feltüntetéséről szóló jogszabályok. A szövetség arra kéri majd a Vidékfejlesztési Minisztériumot (VM), hogy a tojásra a jövőben ne a darabonkénti, hanem a kilogrammonkénti árat kelljen nagyobb betűmérettel felírni. A darabonkénti ár ugyanis – különösen vegyes csomagolás esetén – megtévesztheti a vevőket.

Harmadik fontos intézkedésként a tyúktartók azt szeretnék, ha tojásvédjegyet alkalmaznának a hazai piacon. Szerintük ma ez lehetne az első, legidőszerűbb lépés, de ezt csak akkor lehetne megtenni, ha az ágazat szereplői között összefogás jön létre.

Poprády Géza, a VM közigazgatási államtitkára a rendkívüli közgyűlésen kiemelte, hogy a tárca támogatja azokat az ágazati törekvéseket, amelyekben konszenzus alakul ki. Szerinte a fogyasztóknak is érdekük, hogy megbízható forrásból, biztonságos élelmiszerekhez jussanak. Ennek pedig legegyszerűbb módja, ha Magyarországról származó, ellenőrzött tojást lehet biztosítani a számukra – tette hozzá az államtitkár.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szintén egyetért a védjegyes kezdeményezéssel – jelentette ki a közgyűlésen Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke. A hivatal felajánlja saját szakmai hátterét, laboratóriumi hálózatát és kommunikációs felületeit, hogy támogatni lehessen a „Koronás tojás” védjegyet a fogyasztói bizalom erősítése érdekében.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének tagjai ma a hazai nagyüzemi termelés mintegy 90 százalékát fedezik. A felmérések szerint a védjegy az egymilliárd darabos éves nagyüzemi tojástermelés legalább felén már kezdetben megjelenhetne, de a közeli jövőben a védjegyhasználathoz további termelők is csatlakozhatnak. A közgyűlés döntött arról, hogy pénzét a védjegy népszerűsítésére fordítja.

Címkék