Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kutatók éjszakája: lézerkóstoló, beszédes sírvilág, szimuláló szuperbaba

Kutatók éjszakája: lézerkóstoló, beszédes sírvilág, szimuláló szuperbaba
Infovilág

Hazánkban a Tempus Közalapítvány a lelke s motorja (az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával unió-szerte megrendezett) tudományos fesztiválnak, amelyhez társszervezőként csatlakozott az idén húszéves Bay Zoltán Nonprofit Kft. alkalmazott kutatóintézeti hálózat. A kutatók éjszakáját hagyományosan minden szeptember utolsó péntekén tartják, és sok helyütt – nevének megfelelően – késő éjszakába nyúlik a hatalmas érdeklődést kielégítendő. Csaknem valamennyi tudományág megnyitja műhelyeit és laboratóriumait, hogy témák sokaságával –genetika, robotika, pszichológia, fonetika, csillagászat, biolumineszcencia, műholdas nyomkövetés stb. – mutathassa be, mi foglalkoztatja munkatársait napjainkban. Megismerhetik a kutatók éjszakájának részvevői azt a csodálatos folyamatot, amely az oktatással, tanulással kezdődik, folytatódik az alap- és alkalmazott kutatással, és a vége sok esetben a gondolat ipari megvalósítása.

A szimulációs szuperbaba.A tudományos fesztivál egyik kiemelkedően érdekes vidéki helyszíne a pécsi Zsolnay-negyed, ahol az élményműhelyben érthetővé és láthatóvá válik a matematika, a látogatók fölépíthetik az óriás DNS-t, felfedező túrán vehetnek részt az emberi testben és megismerkedhetnek a 3D-nyomtatás csodáival. A pécsi rendezvényekre a környék városaiból, falvaiból is várják a részvevőket.

Budapesten a Dürer-rendezvényházat jelölték ki a Semmelweis Egyetem kutatók éjszakája központi helyszínéül. Hat egyetemi kar várja izgalmas, interaktív programokkal az érdeklődőket, akiket autóbusszal és ingyen szállítanak egyik helyszínről a másikra. A gazdag kínálatból: interaktív csoportos újraélesztési bemutató, 3D-s anatómiai program, a sürgősségi ellátás eszközei, helyes fogmosási technikák, számítógépes gyógyszerhatóanyag-tervezés, hatóanyag-kivonás gyógynövényből… Lesz sebészeti bemutató, bárki megismerkedhet az igazságügyi orvos szakértő munkájával, „megszólal a sírvilág”, és akinek még ez sem elég a borzongásból, az megtekintheti az orvosképzés egyik legfontosabb helyszínét, a bonctermet is.

Nem halhat meg!A Semmeweis Egyetem Ernő utcai szimulációs központjából erre az alkalomra a sajtóesemény színhelyére szállították az egyik szuperbabát, amelyen az orvostanhallgatók gyakorolnak. Ezek a valódi kórházi ágyon fekvő „betegek” (valójában elképesztően bonyolult, számítógéppel vezérelt, ember formájú szerkezetek) lélegeznek, panaszkodnak, pislognak, gyógyszer hatására pupillájuk kitágul, fulladnak, szívroham idézhető elő náluk, sokkot kaphatnak, újra éleszthetők…

A Semmelweis Egyetem különösen gazdag programkínálata itt tekinthető meg, tessék kattintani, érdemes!

Az idén húszéves Bay Zoltán Nonprofit Kft. budapesti lézercsarnokában megkóstolható a lézer gravírozott sajt és kétszersült formájában. Játék is lesz: tükrös fonofónia – okostelefonok és lézersugár segítségével a legügyesebbek eljátszhatják a Boci, boci tarkát… A Bay szegedi, miskolci telephelyei is élményszámba menő programokat kínálnak; csak néhány téma: tapintható tudomány, sejtekbe zárt illatok (Vácrátóti Arborétum), gondolatvezérelt hangok (A38 hajó), robotrepülők zümmögése, bokszoló robotok lihegése (Neumann János Informatikai Kar), GPS-szel az Uránuszra (Planetárium)…

Rendhagyó fizikaórán és androidos tankkal várja vendégeit a kutatók éjszakáján a tudományos fesztivál hagyományos részvevője, a magyar Ericsson, ahol 1700 kutató, mérnök és informatikus dolgozik. A rendezvénysorozatot sokoldalúan támogató világcég itteni leányvállalata elsősorban az oktatás, alapkutatás, alkalmazott kutatás, ipari megvalósítás láncolatát kívánja bemutatni a budai kutatóközpont vendégeinek. Ericsson-díjas tanárok rendhagyó fizikaórán demonstrálnak kísérleteket; az osztályterem padjaiban Szinetár Dórával, Kovács Kokó Istvánnal és a világbajnok vízilabda-válogatott kapusedző olimpiai bajnokával, Gergely Istvánnal is találkozhatnak az „éjszakázók”, akik megtekinthetik az Ericsson szupertitkos kutató és fejlesztő laboratóriumait is, továbbá meghallgathatják a másfél év óta a Föld körül keringő MASAT-1 műhold jeleit.

A kutatók idei éjszakájának valamennyi programja és helyszíne itt tanulmányozható.

Címkék