Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar fiatalok adnak új lendületet a Canon intelligens nyomtatóinak

Magyar fiatalok adnak új lendületet a Canon intelligens nyomtatóinak
Infovilág

A DEMOLA nyílt innovációs platform 2008-ban indult világot meghódító útjára a finnországi Tamperéből. A programban olyan hallgatói csapatok dolgoznak, amelynek tagjai a tudomány különféle területeiről érkeznek. A csapatok összeállításánál alapvető szempont, hogy az adott feladatok illeszkedjenek a megoldásban részt vevő hallgatók tanulmányaihoz.

A Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda által koordinált Demola-Budapest, Tampere és Vilnius után sorrendben a harmadik központja az egyre bővülő nemzetközi DEMOLA-hálózatnak, amelyben az máris 1500 hallgató közreműködésével több, mint 250 projekt fejeződött be.

A Canon Hungária Kft. vezetőinek ötlete: az intelligens nyomtatóikból valami többet kéne kihozni, mint azt, amit eredetileg beletettek a gyári fejlesztők. Ehhez kerestek megálmodókat és megvalósítókat a műegyetemi fiatalok között, mert azt gondolják, hogy az egyetemen lehet megtalálni a leginnovatívabb fejeket. Így találtak rá a BME-n működő DEMOLA-Budapest programra. A közös munkában a BME és a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatói vesznek részt.

A Canon intelligens nyomtatói és multifunkciós berendezései képesek arra, hogy Java-programokat futtassanak. A bennük levő számítógépnek mindenképp van nyomtatója, de általában érintőképernyője és lapolvasója is van. Ezeket az egységeket kihasználva keresték a hallgatók azokat a lehetőségeket, melyekkel az adott eszközökből valami újat lehet elővarázsolni. Az ötletek életképességét a BGF hallgatói mini piackutatással vizsgálták meg, és amelyik fennakadt a rostán, azokat a műegyetemisták megvalósították.

A Canon Magyarország vezetői ezzel az újszerű megoldással több eredményt értek el, mint eredetileg remélték. Sikerült a hallgatóknak az informatikai világból valós feladatot adni, sikerült a nyomtatóikba merőben újszerű tudást csempészni és a nagy Canon családban Magyarországra irányítani a figyelmet.

A Canon önmagában is szerfölött innovatív cég, és az egyetemi együttműködésre alapozott újítással különösen sokat nyer(het)nek.

A diákok számára nagy lehetőség a munka egy ilyen programban, hiszen megkönnyíti az átmenetet az egyetemi padokból az életbe, azaz a majdan rájuk váró problémákból és megoldásukból kapnak különösen életszerű ízelítőt. Megtapasztalják az iparban dolgozókkal szembeni igényeket, megismerik egy multinacionális cég, jelen esetben a Canon szemléletmódját és megtanulnak nemzetközi környezetben dolgozni.

Címkék