Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ingyenes filmes szakmunkásképzés: kreatív fiatalokat várnak

Ingyenes filmes szakmunkásképzés: kreatív fiatalokat várnak
Infovilág

Napjainkban, amikor újra készül magyar film és egyre több külföldi bérmunka forog hazánkban, gyakori nehézség, hogy a már végzett filmes szakmunkások, például segédoperatőr-asszisztensek számára nincs továbbképzés, emiatt nem jutnak előrébb a szakmában. A felemás helyzeten kíván változtatni a HSC Stábiskola az október 7-én kezdődő képzésével, melyen az OKJ-papírral már rendelkezők elmélyíthetik tudásukat, s ezáltal újabb munkakörök betöltésére is alkalmassá válhatnak a filmgyártásban. Az élességállító képzés például segíthet nekik abban, hogy a jövőben a filmgyártás egyik legfontosabb pozicióját is be tudják tölteni.

Az egyhetes tanfolyamra előképzettséggel nem rendelkező, az alkotó munkára alkalmas fiatalok jelentkezését is várják, akik jövőjüket a filmgyártás területén képzelik el. Ők a képzésen megismerkedhetnek a filmes szakma rejtelmeivel, a filmes apparátus munkájával.

Az ingyenes kurzuson a résztvevők az éles forgatáson elképzelhető minden szituációban kipróbálhatják majd magukat, s elsősorban digitális eszközökkel, extrém világítási és kameramozgásokat kreálva szerezhetnek majd szakmai magabiztosságot. Az alapoktatás a Mafilm műtermében zajlik majd, és a jelentkezőknek külső helyszínen is lehetőségük lesz kipróbálni magukat. A kurzuson a szakma olyan kiemelkedő mesterei tanítanak majd, mint Hódi Jenő, a BudapestFilm Akadémia vezetője, Váradi András, az ARRIBudapestmenedzsere, Koltai Lajos, Jancsó Nyika.

A tanfolyamra a jelentkezést ezen a honlapon várják.

A HSC Stábiskolát 2006-ban alapították Novák Emil Balázs Béla-díjas operatőr, a magyar és az ausztrál Operatőrök Társaságnak tagja ötlete alapján. Az ausztrál mintára létrehozott iskola a magyar- és nemzetközi film, valamint televíziós ipar igényeinek figyelembe vételével és támogatásával, a legmodernebb technikák használatával tanítja a filmkészítést. Az iskolában világosítók, segédoperatőrök, digitálisutómunka-, rendező-, hang-, szcenikai asszisztensek, televíziós kameramanok, felvételvezetők képzése mellett operatőr és rendező-előképző osztályokat is szerveznek. Az alapítás óta több mint 300 diák végzett a HSC Stábiskolában, és csaknem valamennyi ma is a filmiparban dolgozik.

A HSC Stábiskola a hazai produkciók előállításánál és a bérmunkák kiszolgálásánál is segíti az új szakemberek belépését a filmiparba. Az intézmény filmes szakember-képzésének fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt és az ARRI München. A technikai eszközöket a Schwindl Kft. és a Visual Team adja.

 

Címkék