Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Autóvezetés-tanulás e-learning formában

Autóvezetés-tanulás e-learning formában
Infovilág

Az e-learning térnyerésével már a KRESZ-tanfolyam elvégzéséhez sem kell tantermi órákra járni. A teljes körű képzés végett az Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által akkreditált e-learning szolgáltatás (elméleti e-learning KRESZ-tanfolyam) már elérhető több száz autósiskolánál, ahol aztán a jogosítvány megszerzéséhez a szükséges gyakorlati képzést is kínálják.

A hazai fiatalok nagy része a korhatár elérését követő pár éven belül jogosítványt szerez. A 15–25 éves korosztály több mint fele 17–18 évesen szerez vezetői engedélyt, és csupán ötöde kezdi el a KRESZ majd a gyakorlati tanulást 20 éves kora után. Jellemző az is, hogy a fiatalok nemcsak a vizsgáznak, hanem rendszeresen vezetnek is, csupán 15%-uk jelentette ki, hogy ritkán (3 havonta) vagy sosem ül volán mögé. A saját autóval rendelkezők kétharmada önerőből, saját pénzből vette autóját, harmada részben, vagy egészében szülői segítséggel. A legtöbben bevásárlásra, iskolába és munkába járásra használják a járművet. Autóvásárláskor számukra az elsődleges keresési felület az internet, csaknem kétharmaduk ott böngészik autó után; a család és a rokonok tanácsát csak ezután kérik. Az internet mostantól a vezetői engedély megszerzésében is fontos szerepet játszik.

Az elektronikus képzési rendszer évente több mint 100 ezer reménybeli használó számára nyújt lehetőséget arra, hogy olcsón és gyorsan jusson hozzá az akkreditált e-learning képzéshez.

A tanulásra fordított időt saját maguk oszthatják be; a rendszer kilépéskor megjegyzi, hogy hol tartott a tanuló, aki a következő belépéskor ugyanonnan folytathatja. A tanfolyam elvégzéséhez számítógép és internetkapcsolat szükséges, így a világ bármely pontjáról lehet csatlakozni a képzési rendszerhez.

A tanulást életszerű példák és szimulációk segítik. A rendszer egyik fő jellemzője az interaktivitás: az oldalak közti navigációtól, a tesztek és feladatok elektronikus kitöltésén át az azonnali kiértékelésig sokféle módon kihasználhatóak az e-learningben rejlő lehetőségek.

Az eTITAN mint a képzések adminisztrációs rendszere – adatbázisában rögzíti és értékeli is a tanuló előrehaladását, az ellenőrző kérdésekre adott válaszait, eredményeit és tevékenységét, ezzel is segíti az oktatás folyamatát. A tanfolyam elvégzését követően a tanuló a hatályos szabályoknak megfelelő képzési igazolást kap – amelyet az eTITAN automatikusan be is küld a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz –, és ugyanolyan vizsgát tehet, mint azok, akik a hagyományos tantermi oktatással szerezték meg ismereteiket.

A hivatásos tehergépkocsi- és autóbusz-vezetők számára kötelező Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) megszerzésére is lehetőség van e-learning révén. Ez a képzési forma nagyban megkönnyítheti a hivatásos sofőrök életét, a tananyagot szabad idejükben, kiállási és pihenőidejükben is bármikor, bárhol elsajátíthatják.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság által akkreditált tananyagokat a hazai járművezető-képzésben több évtizedes tapasztalattal rendelkező közlekedési szakértői csoport készítette, szoros együttműködésben pedagógus, didaktikai szakemberekből és multimédiás fejlesztőkből álló csapattal, ami szakmailag és módszertanilag egyaránt garancia a tananyagok magas színvonalára.

Címkék