Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Látványosan drágulnak a legolcsóbb számlacsomagok – okos bankválasztással évente akár 17 ezer forint megtakarítható

Látványosan drágulnak a legolcsóbb számlacsomagok – okos bankválasztással évente akár 17 ezer forint megtakarítható
Infovilág

Okos bankválasztással azonban egy év alatt akár 17 ezer forint is megtakarítható. Az optimális választás ugyanakkor egyre nehezebb, mivel a költségtételek a közeli jövőben is dinamikusan változnak.

Ezekben a napokban kezd megjelenni a bankok többségének díjaiban a tranzakciós adó augusztusi emelése, aminek következtében a legolcsóbb számlacsomagok átlagos költsége több mint 40 százalékkal növekszik a következő hónapokban – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. „Piaci körképünk elkészítésekor a tranzakciós adó emelését megelőző július végi állapotot tekintettük kiindulópontnak, akkor a 10 legolcsóbb bankszámla havi átlagos költsége átlagos bankhasználat mellett 701 forint volt. Ez az érték október 25-ig 987 forintra fog emelkedni, majd január végére valamivel 1000 forint fölé kúszik” – foglalja össze Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu szakértője. Hozzáteszi: a több hónapig tartó folyamat oka, hogy a bankok egymás árazására is figyelve módosítják saját költségtételeiket. Ez volt a tapasztalat a tranzakciós adó év elejei bevezetésekor, és erre számítanak most is a szakértők. Így várhatóan 4–5 hónapra lesz szükség a költségszintek stabilizálódásához. Az elemzést a már ismertté vált banki bejelentések alapján állította össze a Bankmonitor.hu a hazai bankpiaci kínálat 95 százalékának a figyelembe vételével.

Az elemzés egyik fontos megállapítása: a legolcsóbb bankszámlák közötti költségkülönbségek – a díjtételek emelkedésével párhuzamosan – enyhén mérséklődnek. „Júliusban a legjobb és a tízedik legolcsóbb bankszámla között havi 600 forint volt a különbség; januárban ez az eltérés 500 forintra csökken, aminek elsősorban a legolcsóbb bankszámlák átlag feletti drágulása az oka.

„Mindez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az egyébként is alacsony nyereségesség, sőt, sok esetben veszteséges tevékenység mellett a bankok nem képesek fenntartani egykori költségszintjüket, és a tranzakciós illeték emelkedésének hatását csak minimális mértékben tudják átvállalni a legolcsóbb számlák esetében” – magyarázza Sándorfi Balázs.

Az igényeknek legjobban megfelelő bank és bankszámla kiválasztása a költségek további emelkedésével minden eddiginél fontosabb. „Az első tíz legjobb bankszámla átlagos éves költsége és a 40. legjobb bankszámla éves költsége közötti különbség 15 ezerről 17 ezer forint fölé nőtt. Azaz egy év alatt a nettó átlagkereset tíz százaléka is megtakarítható a helyes számlacsomag kiválasztásával” – szemlélteti Sándorfi Balázs. Segítheti a bankszámla-kiadások változásainak tervezését, illetve az optimális ajánlat megtalálását, hogy a Bankmonitor.hu oldalán a bankszámlák esetében nem csupán a pillanatnyilag érvényben lévő költségek, hanem a bankok által már bejelentett jövőbeli költségek is áttekinthetők.

 

Így nőtt a tranzakciós illeték

Augusztus 1-jével emelkedett meg a tranzakciós illeték; az átutalásoknál és a bankkártyás vásárlásoknál addig érvényes 0,2 százalékos, illetve a készpénz-felvételre vonatkozó 0,3 százalékos adóterhek, 0,3 és 0,6 százalékra módosultak, továbbá az addig egységesen 6000 forintos maximum is csak az átutalások és kártyás vásárlások esetében maradt érvényben, készpénzfelvételkor ezt eltörölték. Általános gyakorlat a bankok között, hogy több lépésben vezetik be díjváltozásaikat, van olyan pénzintézet, ahol szeptember eleje és január vége között háromszor módosul a díjszabás. Mindez alaposan megnehezíti a legjobbnak tartott bankszámla kiválasztását a lakossági ügyfelek részére.

Címkék