Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Programok a határátlépések jegyében – a Goethe Intézet őszi kínálata

Programok a határátlépések jegyében – a Goethe Intézet őszi kínálata
Infovilág

„Határátszelések” a mottója az idei őszi programciklusnak, amelyben ismét lesz filmfesztivál, és számíthatunk a többi között izgalmas kerekasztal-beszélgetésekre, zenei ősbemutatókra, a velencei biennáléhoz kapcsolódó képzőművészeti estre.

A sorozat nyitányát e hét szombatján (szeptember 7-én) délelőtt fél 11-kor tartják, amikor szociológusok feszegetik a hatalom és család közötti összefüggéseket. Német részről Insa Schöningh evangélikus szakértő vesz részt a beszélgetésben; az asztaltársaság nemzetközinek nevezhető, mert Magyarországot Somlai Péter képviseli, és a harmadik szereplő Jean-Louis Fabiani lesz. Mint Jutta Gehrig elmondta: a januárban megkezdett program folytatásáról van szó, a budapesti Goethe Intézet ugyanis a Francia Kulturális Intézettel közösen hirdette meg a Beszélgetések a hatalomról című sorozatot. Azért is várható parázs vita, mert a német evangélikus egyház felelősségközösségként definiálja a családot, tehát akár egyneműek együttélését is beleérti a fogalomba, amit viszont nem mindenki helyesel. Mint ismeretes, Németországban úgyszólván szövetségi tartományokként változik a katolikusok, illetve evangélikusok többsége, és a két felekezet „népszerűsége” nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a több mint 80 milliós államban.

Nagy Márta referens a Több fényt! címet viselő rendezvényt mutatta be, amely Johannes Franzen ötletére épül. A majna-frankfurti képzőművész installációja szeptember 24-re készül el és december 8-ig lesz látható az intézet Ráday utcai épületének homlokzatán. Az alkotó 16 777 216 (!) lüktető digitális színt vetít majd ide.

További merész újításra vállalkozott a német kultúra budapesti fellegvára, amikor közép-kelet-európai zeneszerzőket hívott meg, hogy vitáikban a régió történelmi és aktuális mítoszait boncolgassák, majd gondolataikat fogalmazzák át hangjegyekre.

A fiatal lett, lengyel, cseh, magyar és szlovén művészek így született műveit Eötvös Péter vezényletével október 11-én és 12-én a Budapest Music Centerben hallgathatjuk meg az Ensemble Modern előadásában.

Az Infovilág kérdésére az intézet igazgató asszonya elmondta: örvendetesen nő az érdeklődés Európa-szerte a német nyelvtanulás iránt, ami főként régiónkra és Spanyolországra jellemző. Nyilvánvalóan szerepe van ebben a válságnak is – fejtegette Jutta Gehrig –, vagyis annak, hogy nyelvtudás birtokában könnyebb elhelyezkedni Németországban, ahol tartósan munkaerő-kereslet tapasztalható. A Goethe Intézet nyelvtanfolyamaira az utóbbi években 20–30 százalékkal többen jelentkeznek Magyarországon. A megnövekedett igényeket támogatja az újjáalakított könyvtár, amely immár befogadja a tanulócsoportokat is.

Ha már a nyelvtanulásról esett szó, itt érdemes megemlíteni „a nyelvek európai napját”: szeptember 26-án az A38 hajón nyelvi koktélbárba invitálják a budapesti kulturális intézetek az érdeklődőket. Ugyanaznap kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál is, amelyet a tavalyihoz hasonlóan az idén is közösen szervezett meg a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség. A fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy idén elnyerte a Német Filmdíj legjobb játékfilmnek járó aranydíját.

A programokról részletesen ITT olvashatunk, tessék kattintani!

Címkék