Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

UNHCR: Kétmillió szíriai menekült – a földönfutók fele gyerekkorú

UNHCR: Kétmillió szíriai menekült – a földönfutók fele gyerekkorú
Infovilág

„Szíria mára ennek az évszázadnak a nagy tragédiájává vált – egy szégyenteljes humanitárius katasztrófa annyi szenvedéssel és olyan nagy számú ember földönfutóvá válásával, amilyenre nincs példa a közeli múlt történelmében” – fogalmazott António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. – „Az egyetlen vigasztaló dolog, az az emberség, amellyel a szomszédos országok fogadják a tengernyi menekültet és amellyel megmentik az életüket.”

A szíriai menekültek több mint 97 százaléka talált menedékre a közvetlenül szomszédos országokban, ami hatalmas terhet ró a befogadók gazdaságára és társadalmára. Az érintett országoknak mielőbb nagyarányú nemzetközi támogatásra van szükségük, hogy kezelni tudják a válságot.

A válság újabb fejleményére reagálva Angelina Jolie, az ENSZ menekültügyi főbiztosának különmegbízottja nagyfokú elkeseredésének adott hangot a halálos áldozatok száma, az elképesztő mértékű pusztítás és az állandó életveszély miatt, amely enyi szíriait üldözött már el otthonából.

„Fennáll a veszély, hogy a világ végzetesen könnyen elfogadja a szíriai humanitárius katasztrófát. A konfliktus okozta mérhetetlen emberi szenvedésnek tragikus következményei vannak. Ha a helyzet ilyen ütemben tovább romlik, a menekültek száma csak nőni fog, és néhány szomszédos ország az összeomlás szélére sodródhat.”

„A világ tragikusan megosztott abban a kérdésben, hogyan kellene véget vetni a szíriai konfliktusnak” – tette hozzá Angelina Jolie. – „A tekintetben viszont nem lehet egyet nem értés, hogy enyhíteni kell az emberi szenvedést, és nem lehet kétség, hogy a világnak kötelessége többet tenni ez ügyben. Támogatnunk kell az otthonuktól elszakított ártatlan emberek millióit, és erősítenünk a szomszédos országok képességét, hogy meg tudjanak birkózni a beözönlő menekültáradattal.”

Naponta átlagosan mintegy ötezer szíriai menekül a szomszédos országokba. Jóformán lehetetlen növelni a befogadó társadalmi közösségeknek nyújtott humanitárius segélyszállítmányok mennyiségét. Az exodus következtében a szomszédos országokra nehezedő nyomás, nem utolsósorban az egyre súlyosabb gazdasági következmények miatt Irak, Jordánia, Libanon és Törökország holnap Genfben tárgyalósztalhoz ülnek az UNHCR vezetőivel, hogy megpróbálják elérni a nemzetközi támogatások megnövelését.

A menekültként bejegyzett kétmillió szíriait elsősorban Egyiptom (110 000), Irak (168 000), Jordáni (515 000), Libanon (716 000) és Törökország (460 000) fogadta be. A menekültek több mint fele 17 évesnél fiatalabb. Az UNHCR augusztus 23-án jelentette be: a szíriai menekült gyermekek száma meghaladta az egymilliót.

További 4,25 millió ember kényszerült az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint arra, hogy Szírián belül maradva hagyja el az otthonát. Velük együtt már hatmilliónál többen vannak azok, akiket elszakítottak az otthonuktól, azaz Szíriában többen váltak mára földönfutóvá, mint a világ bármely más országában.

A humanitárius szervezetek aggasztó pénz- és eszközhiánnyal küszködnek, a menekültek alapvető szükségleteinek a kielégítéséhez szükséges forrásoknak alig 47 százaléka áll a rendelkezésükre.

Címkék