Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Magyar Nemzeti Galériában nyílt meg a zsidó nyári fesztivál

A Magyar Nemzeti Galériában nyílt meg a zsidó nyári fesztivál
Infovilág

Egy rövidesen megnyíló másik kiállítás is utal a zsidó és a magyar kultúra kapcsolatára, a Chagall-tárlat képeire Ámos Imre képei reflektálnak majd – mondta a megnyitónSzűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) főigazgató-helyettese.

Az idei fesztiválra eljött az izraeli parlament, a Knesszet két vezetője is. Joel Razbozov, az Knesszet Diaszpóra Bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy éljenek magyarországi és nem magyarországi zsidó és nem zsidó vallású emberek bárhol a világon, a közös történelmi gyökerek összekötik őket. A kultúra sajátossága, hogy határokat átszelve a szolidaritás érzését kelti, összeköti a népeket és hagyományaikat.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az együttélést a természetben megvalósuló szimbiózishoz hasonlította. Felidézte például, hogy a Szól a kakas már… kezdetű, népdalként számon ismert dalt 1751-ben Taub Izsák nagykállói csodarabbi alkotta. Az 1789-ben Balassagyarmaton született Rosenthal Markusz, azaz Rózsavölgyi Márk, Petőfi barátja tette közkinccsé az első magyar körtáncot és a csárdást. Az ő palotásával nyílt meg az első Nemzeti Színház. És Neumann Ferenc egy kávéházban írta meg a világ talán legszebb ifjúsági regényét A Pál utcai fiúkat, és akit Molnár Ferencként ismer a nagyvilág.

Ilan Mor Izrael budapesti nagykövete hangoztatta, hogy a zsidó nyári fesztivál újabb bizonyítéka annak, hogy a magyarországi zsidó kultúra gyökerei történelmiek, ezeket a gyökereket, a közös örökséget ápolni kell.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója szerint a fesztiválon megmutathatják, hogy a zsidó kultúra a magyarnak integráns része, hogy ez az ország a magyarországi zsidók hazája.

A XVI. zsidó nyári fesztivál augusztus 25. és szeptember 2. között több mint negyven különböző műfajú és témájú eseményt kínál. Idén új helyszíneken, például a Budapest Music Centerben és a VAM Design Centerben is lesznek programok, amelyek között különlegességnek számít Rossini Mózes című operájának ritkán játszott változata vagy a két éve elhunyt Amy Winehouse énekesnőt – aki maga is zsidó volt – megidőző est.

A fesztivál nyitóelőadását vasárnap este tartják a Dohány utcai zsinagógában: a 19-20. század végi, 20. század eleji zsidó esküvői hagyományokat eleveníti fel a Jávori Ferenc vezette Budapest Klezmer Band Haszene című produkciója. 

Címkék