Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

UNHCR/UNICEF: már egymillió menekült szíriai gyermek

UNHCR/UNICEF: már egymillió menekült szíriai gyermek
Infovilág

„Ez mindannyiunk szégyene – hangoztatta Lake –, mert miközben azon dolgozunk, hogy enyhítsük azoknak a szenvedéseit, akiket ez a válság sújt, a világ közössége nem volt képes eleget tenni annak a felelősségnek, amellyel tartozott ennek a gyermeknek. Álljunk meg és kérdezzük meg magunktól, meddig hagyhatjuk még cserben tiszta lelkiismerettel a szíriai gyerekeket.”

„A tét nem kisebb, mint egy ártatlan nemzedék túlélése és jóléte” – fogalmazott António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa. „Szíria fiataljai elveszítik az otthonukat, a családtagjaikat és a jövőjüket. Hiába lépték át az országhatárt és jutottak biztonságba, továbbra is traumatizáltak, lelkileg összetörtek, és szükségük van valamiféle reményre.”

A két ENSZ-szervezet adatai szerint a szíriai válság elől menekülők fele gyermek. A többségük Libanonban, Jordániában, Törökországban, Irakban és Egyiptomban talált menedékre. Az utóbbi időben pedig egyre több szíriai menekül Észak-Afrika és Európa országaiba.

A legfrissebb számok azt mutatják, hogy a szíriai menekült gyerekek közül több mint 740 ezer 11 évesnél fiatalabb.

Szíriában eddig az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala szerint mintegy 7 ezer gyermek vesztette életét a harcok miatt. Az otthonukat elhagyó, de Szírián belül biztonságot kereső gyerekek számát az UNHCR és az UNICEF több mint 2 millióra becsüli.

Ráadásul a számtalan gyermek által átélt fizikai megrázkódtatás, félelem, stressz és lelki trauma csupán az emberi katasztrófa egyik része. Mindkét szervezet kiemeli, hogy a menekült gyerekeket olyan további veszélyek fenyegetik, mint a gyermekmunka, a korai házasságba kényszerítés, valamint az esetleges szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem. Jordániában, Libanonban és Irakban ma több mint 3500 olyan gyermek él, aki vagy kísérő nélkül, vagy a családjától elszakítva lépte át a szír határt.

Az UNHCR és az UNICEF a történelem legnagyobb humanitárius megmozdulásaként igyekszik támogatást biztosítani az érintett családoknak és gyerekeknek.

Egyebek között több mint 1,3 millió gyermeket oltottak be kanyaró ellen a Szíriával szomszédos országokban, menekülteket és a befogadó országok polgárait egyaránt, az UNICEF és partnerei közreműködésével. Közel 167 ezer menekült gyermek kapott pszichoszociális segítséget, több mint 118 ezer tudta folytatni a tanulást hivatalos iskolákban vagy valamilyen más módon, és több mint 222 ezer embernek biztosították az ivóvíz-ellátását.

Az UNHCR mind az egymillió eddig menekültté vált gyermeket regisztrálta, személyazonosságot adva nekik. A szervezet segít abban is, hogy a menekültként világra jövő újszülöttek megkapják a születési okmányaikat, megakadályozva ezáltal, hogy hontalanokká váljanak. Egyben az UNHCR arról is gondoskodik, hogy minden egyes menekült család és gyermek biztonságos szálláshoz jusson.

Ám nagyon sok még a teendő – figyelmezetet mindkét szervezet. A Szíriai Regionális Menekült Intézkedési Terv (Syria Regional Refugee Response Plan) azt tartalmazza ugyan, hogy ez év december végéig 3 milliárd dollárra van szükség a menekültek legégetőbb szükségleteinek a kielégítéséhez, a program költségvetésének jelenleg csupán a 38 százaléka biztosított.

Összesen több mint 5 milliárd dollárt kértek a nemzetközi szervezetek a világ közösségétől a szíriai válság következményeinek a kezelésére. A pénzre a legégetőbb szükség a menekült és a befogadó közösségek gyermek tagjainak oktatása és egészségügyi ellátása, valamint a nekik szóló egyéb szolgáltatások terén van. Több forrást kell biztosítani azoknak a hálózatoknak a kiépítésére, amelyek képesek azonosítani a veszélyben lévő gyerekeket, és segítséget nyújtani nekik, illetve az őket befogadó közösségeknek.

Ám a több pénzügyi forrás még nem minden, a gyermekek szükségleteinek a kielégítéséhez más is kell.

Egyfelől fokozott erőfeszítésekre van szükség avégett, hogy politikai megoldást találjanak a szíriai válságra, ám a konfliktusban érintett feleknek már addig is le kell állítaniuk a polgári lakosság elleni akciókat, és azonnal be kell szüntetniük a gyermekek toborzását. Szavatoilni kell, hogy a gyerekek és a családjuk biztonságosan elhagyhassák az országot, a határoknak pedig nyitva kell maradniuk, hogy biztonságba is juthassanak.

Mindazok, akik nem tesznek eleget ezeknek a nemzetközi emberi jogból fakadó kötelezettségeiknek, maradéktalanul felelniük kell a tetteikért – húzza alá a két szervezet.

Magyarországon az idén az év első hét hónapjában, azaz januártól július végéig összesen 502 szíriai állampolgár kért menedékjogot. Az ide érkezők száma hónapról hónapra emelkedett: januárban 40 szíriai menedékkérőt regisztráltak a magyar hatóságok, júliusban már 102-t. Közöttük 6 volt szülők és kísérők nélküli kiskorú, és számos további gyermek érkezett a családjával.

Címkék