Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ítéletidő miatt elmaradhat a tűzijáték

Ítéletidő miatt elmaradhat a tűzijáték
Infovilág

A meteorológiai szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a napi középhőmérséklet a hűvösebb hajnali, reggeli óráknak köszönhetően az ország nagyobb részén nem éri el a 25 Celsius-fokot. A helyi adottságoktól függően főként a délebbi tájakon és városi környezetben azonban helyenként e küszöbérték körül alakul a középhőmérséklet.

Az előrejelzés szerint hétfőn a hőmérséklet délután 32 és 35, késő este 20 és 26 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében arra is kitért, hogy hétfőn este, késő este északnyugat felől előbb a Kisalföld, Alpokalja térségébe megerősödő, helyenként viharossá (60 kilométer/óra fölé) fokozódó széllel hidegfront érkezik. A záporok mellett esetleg zivatar is kialakul, melyhez 70-80 kilométer/órát elérő szél is társulhat.

Keddre, augusztus 20-ára kilenc megyére és a főváros területére a várható heves zivatarok és a felhőszakadás miatt is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. E szerint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében valamint Budapesten kialakulhat olyan heves zivatar, amelyet károkozó szél és jégeső kísérhet, és rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Az MTI úgy tudja, hogy az állami rendezvények - köztük az esti budapesti tűzijáték - biztonságos lebonyolításáért is felelős operatív törzs kedden hozza meg a végleges döntést arról, hogy az időjárás alakulásának függvényében megtartják-e a tűzijátékot, vagy sem.

Viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg a rendezvényeket

(MTI, 10_28) Viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg kedden az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre már tizennégy megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adott ki.

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hétfő délelőtt az MTI-nek azt mondta: a jelenlegi állás szerint a hidegfront az éjszakai órákban érkezik. Helyenként kedden már a hajnali, reggeli időszakban lehetnek zivatarok. 

A meteorológus hozzátette: a hidegfront kedden a nappali órákban nagyjából a Duna vonaláig jut el. Emiatt a Dunántúlon folyamatosan fújó, erős, olykor viharos széllökésekre lehet számítani. A délutáni, esti órákban az ország középső területei felett nedves lesz a légkör, így az ország középső harmadában több felé csapadékra lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje az előrejelzéseket, valamint a kiadott veszélyjelzést – hangsúlyozta Pátkai Zsolt. A meteorológiai szolgálat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a várható heves zivatarok, valamint felhőszakadás miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére valamint Budapestre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Fejér, Somogy és Veszprém megyére a zivataroktól független viharos erősségű szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az MTI úgy tudja, hogy az állami rendezvények, köztük a kedd esti budapesti tűzijátékért is felelős operatív törzs kedden hozza meg a végleges döntést arról, hogy az időjárás alakulásának függvényében lefújják-e a tűzijátékot, vagy sem.

 

Címkék