Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sziget Fesztivál-köztársaság: kell egy hét együttlét

Sziget Fesztivál-köztársaság: kell egy hét együttlét
Infovilág

Ma a szervezők bemutatták a fesztivál régebbi és új helyszíneit az újságíróknak. A sajtó képviselői „csaknem szabályos” útlevelet kaptak, miként valamennyi látogatót is meglepnek ezzel az okmánnyal. Beleírhatják személyi adataikat, s ha az ajánlott helyszínek meglátogatását pecséttel igazoltatják, citizenné, állampolgárrá nyilvánítják őket.   

Már megépítették "fészküket" az első fecskék...

Hétfőn, a mínusz első napon a hazai pop-rock legjobbjai és az egykori zenésztársak Cipő dalaival emlékeznek. Ott lesz a koncerten a többi között a Bikini együttes, Bródy János, Charlie, a Compact Disco, az Első Emelet, Gerendás Péter, Halász Judit, Jávori Ferenc Fegya, Keresztes Ildikó, Koncz Zsuzsa, a Magna Cum Laude, Müller Péter Sziámi, Nagy Feró, az Omega és Tolcsvay László.

Kedden, a nulladik napon a Kiss Tiborvezette Quimby Csodaországot varázsol a Nagyszínpadra a 40. születésnapját ünneplő Muzsikás az új helyre költözött Világzenei színpadon látható-hallható. Az Arénában este 10 órakor kezdődnek a programok.

Szerdán rengeteg látványossággal, programmal indul a nagyüzem. A Sziget Fesztivál-köztársaság koncert-epicentruma, a Nagyszínpad és környéke. Gerendai Károly főszervező a mai sajtóbejáráson utalt rá, hogy főként időegyeztetési problémák miatt a nagy sztárok közül sokan nem tudtak az idén eljönni, illetve az utolsó pillanatban lemondták a részvételt. 

Most még csönd van, de nem sokáig...

A Nagyszínpad Alex Clare brit slágergyárossal nyit, majd a Skunk Anansie énekesnő, utána a német Die Ärzte, Nick Cave és a Bad Seeds következik. Csütörtökön Regina Spektor, Dizzee Rascal brit rapper, majd a brit Biffy Clyro szerepel a programban. Pénteken a Mystery Jets együttes mellett a többi között a német Seed.dance-hallé, valamint a rendkívül népszerű angol bandáé, a Bluré a terep. 

A Sziget Szeme, az óriáskeerék.

Szombaton az elektronikus, metál- és rockzenét játszó Enter Shikari, a The Fratellis , az Editors formáció, majd Mika osztozik a színpadon.

A vasárnapi sztárvendég Franz Ferdinand, és fellép a Babylon Circus. Vasárnap este tartják a lézer-, fény-, és pirotechnikai fény-kavalkádot felvonultató End Show-t David Guetta zenei aláfestésével.


Késő délutánonként a Nagyszínpad előtti Fő téren naponta más-más élményben részesülnek a vendégek, akik aktív résztvevők is lehetnek. A Magyar Színpadon látható-hallható például a Colorstar, a Belmondo, a Bin-Jip, a Kowalsky meg a Vega, a The Carbonfools, a Compact Disco, Anna&The Barbies, a Kiscsillag és a Punnany Massif, A Világzenei Party Nagyszínpadon zenél egyebek között a Csík Zenekar, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Emir Kusturica&No Smoking Orchestra, a Besh o Drom Palya Beával.   

Várja a vendégeket a Luminárium, a Colosseum, a Hungarikum, a Civil falu, a Kelet-európai Vurstli, a Romasátor. Esténként lampionfénybe borul a Sziget. A pesti Erzsébet térről a Nagyszínpad közelébe költözött a tavalyinál 20 méterrel nagyobb átmérőjű óriáskerék, a Sziget Szeme. 

A helyszínek új köntöst kapnak, a nagyobb színpadok megújult külsővel várják a nézőket. Az A38 helyszín itthon soha nem látott méretű sátra kétszer akkora, mint a legnagyobb itteni sátor, befogadóképessége nagyobb, mint aPapp László Sportarénáé. Új helyen lesz a Magyar Színpad sátra. Lesz Diszkó Erdő. Bemutatkoznak Budapest legeredetibb romkocsmái, a Duna partján, a sziget északi részén megépítették a homokos strandot, Sziget Beachet félhektárnyi területen.

Sziget Beach: Duna-part pálmafákkal.

A Nagy Utcaszínház mellett számos további kis „sétáló” utcaszínház bukkan fel. Régi vándorcirkuszok hangulatát idéző sátorban, modern új cirkuszi előadásokat fogad a Cirque du Sziget.

A Szigetre érkezik a Puglia Sounds Mambo Stage a dél-olaszországi Apulia zenei kínálatával.

Öröm a látogatók számára, hogy nem kell minden alkalommal teljes árú napijegyet venniük, működik a múlt években bevált perc alapú, mobiltelefonos jegyvásárlási rendszer, amivel csak annyit fizet a látogató, amennyi időt a fesztivál területén tartózkodott. A jegy sms-sel vásárolható, a kapott kóddal a kijelölt ponton felvehető a karszalag, és az erre a célra kijelölt kapun azonnal be lehet bejutni a szigetre.

Kisgyermekes családok fogadására alkalmas kemping várja a fesztiválozó szülőket és csemetéiket. Éjjel-nappal, idegen nyelveken beszélő szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, miközben a szülők koncerteznek. Lesz lehetőség itt pelenkázásra, szoptatásra, bébiétel megmelegítésére. 

A mozgásukban korlátozott fesztivál-látogatókat szolgálja az Ability Park, ahol a fogyatékosok élethelyzeteit mutatatják be. Kialakították az akadálytalan Ability-kempinget is. A Karaván-kempinget lakókocsival érkezők vehetik igénybe.

Lesz őrzött VIP-kemping WiFi-vel, strandmedencével. A 76 hektáros területen három hét alatt, 7500 ember keze munkájával épült fel Sziget Fesztivál-köztársaság. Ne legyen rá szükség: 400 személyes egészségügyi szolgálat, orvos, ápoló áll készenlétben a fesztivál idején. Locsolással, párakpkapukkal készült a Sziget a fesztivál idejére várható nagy melegre. 

    

 

Címkék