Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mi mennyibe kerül? Pénzügyi kalkulátor főiskolásoknak, egyetemistáknak

Mi mennyibe kerül? Pénzügyi kalkulátor főiskolásoknak, egyetemistáknak
Infovilág

A szoftver a felsőoktatási intézményektől, partnerektől kapott, illetve nyilvánosan is elérhető adatbázisokból származó, eddig egy rendszerbe nem foglalt adatokon alapul.

Miután „perceken belül” kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, különösen időszerű a kérdés a leendő egyetemisták számára, hogy honnan teremtik elő a pénzt a tanulmányaikhoz. Ebben kíván segíteni a Diákhitel Központ „Pénzügyi tájoló” nevű alkalmazása, amely részletesen bemutatja a forrásokat és kiadásokat. A segédlet használata ajánlott a felsőoktatási élet okos pénzügyi tervezéséhez, emellett háttér-információkat is kínál. Nem alkalmas viszont arra, hogy forintra-fillérre pontos eredményt adjon a majdani tényleges költségekről és forrásokról, de alapul szolgál az egyetemi évek finanszírozásának tervezéséhez.

Az egyszerűen kezelhető internetes alkalmazás személyre szólóan, a választott intézményre, illetve képzésre vonatkozóan mutatja be, hogy milyen anyagi forrásokkal és kiadásokkal kell számolni a tanulmányok ideje alatt. A program használói első lépésben a továbbtanulásra vonatkozó alapadatokat adják meg. A második lépésben a bevételi forrásokat lehet kiszámítani. Itt kaphat az érdeklődő részletes tájékoztatást a különféle támogatási és ösztöndíj-lehetőségekről, és állítható be az is, hogy milyen mértékű családi hozzájárulással, munkajövedelemmel és/vagy diákhitellel lehet tervezni a tanulmányi időszak alatt. A használó részletesen megismerkedhet az intézményi, települési és egyéb szociális támogatások lehetőségeivel is.

A háttérszámítások harmadik oldala a kiadásokat tételezi. Az önköltség/költségtérítés meghatározott összege mellett a szállás, utazás, fogyasztási, és egyéb cikkek fordítandó pénz nagyságát már a használó határozza meg, de alapértékként meg szerepelnek a különféle kutatási eredmények átlagai.

A program ez esetben is hasznos információkkal szolgál: a településeken elérhető kollégiumok listáján és árain túl akár a tömegközlekedést érintő pontos jegyárakig. A beállítások végeztével megjelennek az összesített bevételek és kiadások összegei, illetve az egyenleg.

Az eredmény természetesen nem pontos kalkuláció, hanem támpont. A Pénzügyi tájoló számítása elmenthető, alkalmas több kalkuláció adatainak összehasonlítására is.

A Pénzügyi tájoló az alábbi itt érhető el, tessék kattintani! 

Címkék