Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Arrabona díszparéja a legszebb az egész világon

Arrabona díszparéja a legszebb az egész világon
Infovilág

A tollas celózia, díszparéj, kakastaréj néven is ismert, emlegetett dísznövényt jelenleg Amerikától Ázsiáig forgalmazzák, s a pozitív visszajelzéseket az idei konferencián zsebelhették be a kutatók.

A mai Győr kelta nevét – Arrabona – őrző Celosia plumosa dísznövényt a PanAmerican Seed, a világ egyik vezető, vetőmagot forgalmazó cége jelenleg Amerikától Kínáig terjeszti a narancspiros virágú növény magjait.

A narancspiros virágú Celosia plumosa ‘Arrabona’ egyöntetű színfoltot alakít ki a kertekben, virágágyásokban. A növényt dr. Kováts Zoltán nemesítette ki egy évtized alatt. A tudós szakember a legtöbb nemesítői aranyéremmel rendelkezik az egynyári dísznövények nemesítésében.

A szépen bokrosodó egynyári növény a korai fagyokig virágzik, és igencsak szárazságtűrő. Utóbbi tulajdonságát a tavalyi nagy szárazság idején is bebizonyította. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben egyébként is rideg körülmények között zajlik a nemesítés, hogy a növények minél jobban tűrjék a szélsőséges időjárást.

„Az idén egyik bazsalikom fajtánkkal indultunk a Fleuroselect-megmérettetésen, de nem hozhatjuk el mindig mi az aranyérmet, így most csak az elismeréseket gyűjtöttük be. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Celosia plumosa ‘Arrabona’ fajtát ismerik és szeretik szerte a világon, és mindeddig nagyon kedvező véleményeket kaptunk növényünkről” – mondta Kasztovszky Zoltán, a kutatóintézet ügyvezető igazgatója.

A PanAmerican Seed mellett az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet a szintén neves japán Sakata-val magforgalmazó és nemesítő céggel, a folytat tárgyalásokat hosszú távú együttműködésről. A japán szakemberek jelenleg hazánkban folytatnak fajta-összehasonlító kísérleteket.

Címkék