Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemzetközi Bartók-szeminárium és -fesztivál Szombathelyen

Nemzetközi Bartók-szeminárium és -fesztivál Szombathelyen
Infovilág


A Bartók-szemináriumon a kezdeti években Bartók Béla tanítványai (Kadosa Pál, Sándor György) oktattak, később Kurtág György, Somfai László, Wilheim András, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán vezetésével élte második fénykorát. Rohmann Imre még növendékként ismerkedett meg a Bartók-szemináriummal, azóta a salzburgi Mozarteum professzoraként rendszeresen visszatérő vendégtanár Szombathelyen.


A rendezvény harmadik fénykorát Pauk György, Peskó Zoltán és más nemzetközi rangú professzorok (Kim Kashkashian, Michael Collins, Louis Andriessen, Fabio Nieder, Markus Stockhausen, Johannes Schöllhorn, Jacques Zoon stb.) munkája fémjelezte az utóbbi évek során.

Az idei szemináriumra rekord számú érdeklődőt várnak, 10 professzor több mint 100 fiatal részvételével vezet mesterkurzusokat. A jelentkezők többsége a világ sok pontjáról érkezik, hogy ismerkedjék a bartóki életművel. Újra meghatározó szerepet vállal Eötvös Péter, aki a karmesteri kurzus vezetése mellett saját művét vezényli, és a trombita mesterkurzus növendékeivel is foglalkozik. Rivka Golani, a világhírű brácsaművész a mélyhegedű mellett kamarazenét is oktat, és két koncerten közreműködik.

A fesztivál középpontjában álló trombita öt koncerten is megszólal Boldoczki Gábor, Jeroen Berwaerts,Fekete KovácsKornél és Horváth Bence előadásában. Ligeti György születésének 90. évfordulóján – a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével együttműködésben – nemzetközi zenetudományi konferenciát szerveznek, ami jó alkalom a fesztivál népszerűsítésére és nemzetközi elismertségének fejlesztésére is.

A Bartók Szeminárium hagyományosan fontos eleme a zeneszerzés-mesterkurzus. Az idén Fekete Gyula, a Zeneakadémia tanszékvezető professzora vezetésével alkalmazottzeneszerzés-tanfolyam kezdődik, ahol filmrészletekre készülnek zenei kompozíciók Faltay Csaba producer segítségével. A fuvola-mesterkurzust Matuz István vezeti, aki úttörő szerepet játszott a 20. századi fuvola-technika megújításában.

A Bartók-szeminárium és -fesztivál rezidens zenekara a Savaria Szimfonikus Zenekar, mely a nyitó- és zárókoncert mellett a karmesterek oktatásában vállal szerepet.

A zenei program kínálatában szerepelnek népzenei, jazz és templomi koncertek, valamint kamaraestek, ahol a fiatalok is bemutatkozhatnak. Az említetteken kívül a Bartók Fesztivál idei koncertjein fellép Perényi Miklós, Baráti Kristóf, Rohmann Imre, Vajda Gergely, Jennifer Yoon, Eckhardt Gábor, Borbély László, Fassang László,Kun ÁgnesAnna.

Az utóbbi években a szervezők a konzervatóriumi korúak számára is lehetőséget adnak arra, hogy megismerkedhessenek a Bartók-fesztivállal, és kedvet ébresszenek bennük arra, hogy később, zeneakadémistaként is bekapcsolódjanak a rendezvény életébe. Két, egyenként 20 személyes középiskolás csoport számára kínálnak kedvezményes részvételi lehetőséget.

Címkék