Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Drágul a panel-, csökken a téglalakás ára

Drágul a panel-, csökken a téglalakás ára
Infovilág

Vegyes képet mutatnak az idei második negyedév árindexei, amelynek országosan a lakásárak további stagnálását jelzik. Az „országos (összevont) lakásár-index” már harmadik negyedéve mutat stagnálást, és a mostani a 2008 első negyedévétől skálázott adatsor legalacsonyabb értéke, amely szerint nominális értéken majdnem ötödével értékelődött le a hazai lakásállomány. A fogyasztói árindexszel korrigált adat 64 ponton áll, így a valós értékvesztés 36%-os.

Országos mérésben a panellakások árindexe felfelé, a téglaépítésűeké viszont lefelé mozdult. A panelek ára harmadik negyedéve csendes emelkedésben van 1–1 százalékpontos növekedéssel, a téglalakásoké viszont az előző két negyedéves 85 pontról 83-ra esett. A fővárosi árakat a stagnálás jellemzi, a panellakások ára változatlan maradt az előző negyedévhez képest (79 pont), a téglalakások ára csupán 1 pontot esett 89-re.

Érdekesen alakult az idei első félév téglalakás-vásárlásainak átlaga, ugyanis Somogy megyében magasabb négyzetméteráron vásároltak, mint a fővárosban – áll a Duna House elemzésében. A 279 ezer forintos négyzetméterenkénti ár csaknem 20 ezerrel magasabb a fővárosi átlagnál. Siófokon és Lellén 250–300 ezer forint/m2 között – vagy még drágábban – vásárolták a lakásokat.

A főváros budai oldalán és a pesti V. kerületben jó 300 ezer Ft  átlagáron vették a lakásokat négyzetméterenként. A legdrágábbak továbbra is a II. kerületben, ott 365 ezres átlagot lehetett mérni. Budapest egészében a panellakásokat 169 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták 2013 első felében. Nem sokkal kevesebbe került Győr–Moson–Sopronban sem a panel, ott 157 ezres átlagot lehetett mérni. Tolna és BAZ megye áll a sor végén, ott ugyanis 100 ezer Ft/m2 alatt keltek el a panellakások.

Tolna, Veszprém és Komárom–Esztergom megyében vásárolták a legtöbb felújítandó ingatlant a múlt félévben (13–15%-ban). Az új építésű lakások piaca egyedül Pest megyében bővült, ahol az összes tranzakció 9%-a volt ilyen ingatlan. Leginkább „jó” vagy „nagyon jó” minősítésű ingatlant vettek: Szabolcsban például 77%-ban, de Csongrád, Somogy és Bács-Kiskunban is a tranzakciók háromnegyede ilyen volt.

Az első félévben Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyében voltak a legmagasabbak az árcsökkentési átlagok, egyaránt 17%-kal. Ennél csupán 1%-kal volt kevesebb Pest, Fejér és Békés megyében. Ismét Győr–Moson–Sopronban volt a legkisebb ez az átlag: ott 2% árcsökkentésre volt szükség és a vevők is megelégedtek 6% alkuval.

Budapesten az V. kerületben kellett a leginkább rugalmasnak lenniük az eladóknak, ugyanis átlagosan 8% árcsökkentésre volt szükség, majd a vevők további 7%-ot alkudtak. A lista végén a IV., XIII., és XIV. kerület állt; mindhárom erős forgalmat bonyolít általában, így könnyebb is eltalálhatók az árak.

Az idei első félévben elkelt lakások paramétereit is összehasonlította a Duna House, mégpedig a tavalyi második félévvel. Budapesten nincs látványos eltérés, Budán egy kicsivel kevesebben (7%) vettek 60 négyzetméteresnél kisebb lakást, de a négyzetméter-ársávokban ez nem okozott kimutatható eltérést. Pesten továbbra is a lakások harmadát a 150–200 ezer Ft közötti négyzetméter-ársávban adták el, a tranzakciók közel fele pedig az 5–10 millió Ft közötti áru lakás volt. Közép-Magyarországon kívül, vidéken szintén nincs eltérés a paraméterekben. 42%-kal a legtöbb lakás 100–150 ezer Ft/ m2 áron cserélt gazdát, a lakások felét 5-10 millió között vásárolták. Pest megyében minden tízedik vevő 160 m2-esnél nagyobb ingatlant vett, vagyis ott a legkeresettebb a nagy méret. 

Címkék