Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Canon EOS 70D: világújdonság bemutatója Budapesten

Canon EOS 70D: világújdonság bemutatója Budapesten
Infovilág


A bemutatón a részletekkel is megismerkedhettek a szakújságírók. 
Az EOS 70D lelke az új, 20,2 megapixeles, a Canon által tervezett és gyártott APS-C CMOS érzékelő. A világ első digitális tükörreflexes gépe, amely a szakmában forradalminak számító Dual Pixel CMOS AF technológiát tartalmazza, és így pontos autofókuszra (AF) képes a Full HD videók rögzítése közben is, illetve nagyon gyors autofókuszra élőkép módban.


A 14 bites feldolgozásra képes DIGIC 5+ processzorral és a 19 pontos, kereszt típusú AF-rendszerrel az EOS 70D percenként akár hét, teljes felbontású képet készít, egy sorozatban maximum 65 JPEG vagy 16 RAW képpel[1]. A natív ISO 100–12 800 érzékenységi tartomány azt jelenti, hogy gyenge megvilágítási körülmények között is remekül lehet fotózni nagyobb zársebességgel, mégis kiváló képminőséggel.

A Canon új Dual Pixel CMOS AF technológiája villámgyorsan élesíti a képet élőkép módban is, és pontos fókuszálásra alkalmas Full HD videók felvétele közben is. Ezzel a kamerával „gyerekjáték” a szintlépés a videózásban is, hiszen a mozgó témákat is élesben tarthatók (akár a mozifilm-felvevő kamerák esetében), illetve professzionális megjelenésű élességállítási effektusok valósíthatók meg.

A technológia a legmodernebb CMOS-architektúrát használja, amelyben minden egyes képponthoz két fotodióda tartozik, amely egymástól függetlenül is kiolvasható a fókuszáláshoz, illetve együtt is – a lehető legjobb képminőség elérésére.

Fotósoknak sokat mond: az állóképekhez fejlesztett speciális AF-rendszer 19 kereszt típusú AF-segédpontot tartalmaz a képmező egészén elszórva, ami nagy sebességű, pontos – például a sportesemények vagy a vadon élő állatok fotózásához kiváló – automatikus fókuszálást kínál akkor is, ha a tárgy mozog a képmezőn belül.

Az AF-rendszer testre szabható, így a fotósok finomhangolhatják – az éppen fotózni kívánt témától függően. Az AF-segédpontok külön-külön és kisebb csoportokban, valamint a kiszámíthatatlan témákhoz egyetlen nagy, széles, aktív területként is használhatók. A zárkioldó gomb mellett elhelyezett külön AF-területválasztó gombbal gyorsan lehet váltani az egyes módok között, anélkül, hogy a fényképezőgépet el kellene venni a szem elől.

Professzionális kialakítású, a kényelmes, ugyanakkor gyors használathoz tervezett vázban kaptak helyet az EOS 70D vonzó képességei. A képkocka 98 százalékát megjelenítő, 0,95-szörös nagyítású, intelligens keresővel kényelmesen komponálhatók meg a képek és ellenőrizhetők a beállítások a rávetített elektronikus visszajelzések segítségével. A kényelmesen elhelyezett vezérlőelemekkel azonnal elérhetők a leggyakrabban használt beállítások – például az ISO-érzékenység, az AF-módválasztás vagy a fénymérés –, így a használók gyorsan módosíthatják a kívánt beállításokat, hogy utána már csak a pillanat megörökítésére kelljen koncentrálniuk.

A7,7 cmátlójú, állítható dőlésszögű, 1 040 000 képpontos Clear View LCD II érintőképernyő ideális videók felvételéhez és a szokatlan, izgalmas szögekből történő kreatív fényképezéshez. A képernyő kapacitív típusú, így több ujjal is kezelhető, például lehet két ujjal arrébb „söpörni” vagy „csípve” kicsinyíteni-nagyítani a képeket.

A 70D a legújabb EOS-modell, amely beépített WiFi-kapcsolatot kapott. Ez nemcsak a fényképezőgép távirányítását teszi lehetővé, hanem a képek kényelmes megosztását is. A WiFi-kapcsolaton keresztül, az EOS Remote alkalmazással a kép számos paramétere állítható, például az ISO-érzékenység és az expozíció, a fókusz és természetesen vezérelhető maga a zárkioldás. Használható távoli élőkép mód is, valamint lehetőség van az elkészült képek áttekintésére és értékelésére.

A fényképezőgépbe épített HDR-funkció révén nem gond a nehéz, nagyon kontrasztos témák felvétele sem: ilyenkor három felvételből készül egy olyan, amely részletgazdagabb mind az árnyékos, mind a fényesebb területeken. Többszörös felvételi módban akár kilenc kép készíthető egymásra; valamint egy sor okos szűrő is alkalmazható a felvétel stílusának és jellegének azonnali megváltoztatásához.

Kiváló minőségű videók is készíthetők az EOS 70D-vel. Full HD (1920×1080 képpont) felbontású videók készíthetők többféle (30, 25 vagy 24 kép/mp, illetve 720p felbontásnál 60 és 50 kép/mp) képsebességgel és különféle tömörítési beállításokkal az utószerkesztéshez és megosztáshoz. Az új Dual Pixel CMOS autofókusznak köszönhetően a Video szervo AF-mód folyamatosan követi a tárgyakat mozgás közben, vagy a téma újrakomponálása közben is, garantálva, hogy állandóan fókuszban legyenek.

Ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy a képmező több mint 80 százalékára kiterjedően más-más fókuszterületet válasszunk[2] ehhez mindössze az érintőképernyőt kell megérinteni, akár videofelvétel közben is. Így a videók akkor is élesek maradhatnak, ha a tárgy elmozdul, vagy a felhasználó megváltoztatja a kompozíciót.

A videofelvételekhez sztereo hang is rögzíthető akár a belső mikrofon segítségével, akár a beépített külsőmikrofon-csatlakozóra kötött külső audio jelről. Kézi vezérléskor minden paraméter szabadon állítható, a rekesztől kezdve egészen az ISO-érzékenységig, nagyobb szabadságot adva a felhasználóknak, ahogy a képességeik fejlődnek.

A Canon új kamerájának műszaki jellemzői itt olvashatók, tessék kattintani!

Az Infovilág munkatársának érdeklődésére adott válaszból kiderült, hogy a Canon-újdonság a jövő hónapban jelenik meg a magyarországi kínálatban. Itthoni áráról egyelőre nem nyilatkoztak a bemutató házigazdái, csak annyit mondtak, hogy Németországban a gép váza (objektív nélkül) jó ezer euróba kerül...



[1] A maximális sorozatfelvételi teljesítményhez UHS-I kártya szükséges

[2] A Dual Pixel CMOS AF az élőképes képmező szélességének és magasságának több mint 80 százalékában használható.

Címkék