Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sokízületi gyulladás: a korai felismerés segíthet

Sokízületi gyulladás: a korai felismerés segíthet
Infovilág

Egészséges végtagok.Az eredményekből kiderült, hogy az RA-s betegek igen nagy többsége (85 százaléka) alapos vagy közepes szintű ismeretekkel rendelkezik a betegségéről, több mint fele (58 százalék) viszont nem tudja: a betegség által okozott ízületi károsodás visszafordíthatatlan.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az RA-közösségekben aktívabb betegek – például a betegszervezetek tagjai, illetve más RA-betegekkel érintkezők – általában többet tudnak az RA-ról és többet is törődnek saját kezelésükkel. A felmérés szerint minden öt RA-betegből kettő állítja: az RA hat a  munkájára, karrierjére; harmadik kénytelen volt egy időre felhagyni a munkájával.

„A felmérés eredményei egyértelműen rámutattak arra, hogy a betegeknek több információra van szükségük magáról a betegségről, és arról, hogy mikor optimális a sokízületi gyulladás kezelése – mondta dr. Ortutay Judit reumatológus főorvos, a Magyar Reumabetegek Egyesületének vezetője. Ahhoz, hogy ezt elérjük a betegek ellátásában részt vevők, háziorvosok, reumatológusok, szakápolók, gyógytornászok, fizioterápiás szakemberek és a betegszervezet együttes erőfeszítésére van szükség.”

Rheumatoid arthritis: visszafordíthatatlan állapot.Ennek hatására született meg az „RA: Küzdjünk együtt!” világméretű kezdeményezés, amelyet máris 40-nél több beteg- és orvosi szervezet támogat. A kampány célja, hogy folyamatos tájékoztatással segítse az RA-betegek és családjuk ismereteinek bővítését. Felhívják a betegek figyelmét, hogy látogassanak el a kezdeményezés internetoldalára, és betegségük kezelési programja kapcsán vállalják a párbeszédet és együttműködést orvosukkal.

A sokízületi gyulladás, azaz RA krónikus autoimmun betegség, miközben kisiklik a szervezet védekező mechanizmusa, és tévedésből a saját ízületeket támadja meg. Ezáltal, fájdalmat, duzzadást, merevséget okoz, majd az idővel csökkent ízületi működést, amit általános levertséggel, gyengeséggel jár.

Az RA korai elhalálozáshoz, rokkantsághoz és az életminőség romlásához is vezethet. Általában 25–55 év közötti korban jelentkezik, jóllehet, gyakorlatilag bármilyen életkorban előfordulhat. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál – háromszor több nő szenved ebben a betegségben. Európában 7 millió, Magyarországon mintegy 90 ezer RA-s beteg él.

Címkék