Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Minden eddiginél több menekült – földönfutó afgánok, hazájukban hontalanok

Minden eddiginél több menekült – földönfutó afgánok, hazájukban hontalanok
Infovilág


A menekülés fő oka továbbra is a háború. Világszerte a menekültek 55 százaléka 2012-ben mindössze öt, háború sújtotta országból származott: Afganisztánból, Szomáliából, Irakból, Szíriából és Szudánból. A jelentés további három nagy válságra is felhívja a figyelmet: nagyszámú menekült indul útnak Maliból, kényszerül otthona ehagyására a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és indul útnak Szudánból Dél-Szudánba, valamint Etiópiába.

Iraki menekültek tábora.


„Ezek rendkívül aggasztó számok, amelyek rámutatnak a hatalmas méretű emberi szenvedésre, és azokra a nehézségekre, amelyekkel a nemzetközi közösség szembesül, amikor igyekszik a konfliktusokat megelőzni, illetve elősegíteni, hogy azok időben megoldódjanak” – mondta António Guterres, az ENSZ Menekültügyi főbiztosa.

A jelentés több területen is aggasztó trendeket emel ki. Világszerte mintegy 7,6 millió ember kényszerült tavaly első ízben arra, hogy elhagyja otthonát, 1,1 millió közülük menekültként, 6,5 millió pedig belső menekültként. Ez azt jelenti, hogyminden4,1 másodpercben menekülnie kell valakinek üldöztetés vagy fegyveres konfliktus miatt.

Továbbra is fennáll és mélyül-tágul a szakadék a gazdag és szegény országok között a menekültek befogadása tekintetében. Az UNHCR mandátuma alá tartozó 10,5 millió menekült (további mintegy 4,9 millió palesztin menekültet az UN Relief and Works Agency, azaz az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező Szervezete lát el) mintegy fele olyan országokban él, ahol az egy személyre jutó GDP kevesebb mint 5 ezer dollár. A fejlődő országok ma a világ menekültjei 81 százalékának adnak menedéket, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 70 százalékkal.

Burkina Fasóból menekültek.

A gyermekek és fiatalok világszerte a menekültek 46 százalékát adták 2012-ben. Rekordszámú, 21 300 menedékkérelem érkezett 2012-ben kísérő nélküli, vagy a szüleiktől elszakított kiskorúaktól. Ez a legnagyobb szám, amelyet az UNHCR valaha regisztrált.

Magyarországra 2156 menedékkérő érkezett 2012-ben, amely az előző évi 1693-hoz képest 27 százalékos növekedés, ám kevesebb az azt megelőző hat évinél. Tavaly 87 menedékkérő kapott menekültstátuszt, 328 oltalmazotti, 47 pedig befogadotti státuszt. A legtöbb menedékkérelmet afgánok nyújtották be (880), őket követik a pakisztániak (327), a koszovóiak (226), a szíriaiak (145) és a szomáliaiak (69).

Jobb sorsra érdemes palesztin gyerekek.

A menekültek számamindenévben az újonnan menekültté váltak számának, a már fennálló és megoldatlan menekülthelyzetben élők számának, valamint a tartós megoldásra találóak számának (úgy mint az önkéntes hazatérés, a tartós letelepedés és az állampolgárság, valamint az áttelepítés) az összege. Az UNHCR azonnali humanitárius segítséget nyújt az otthonukból elüldözöttek számára, és igyekszik valamilyen tartós megoldást találni a helyzetükre.

Tavaly világszerte mintegy 2,7 millió ember számára ért véget a menekültlét, ebből 526 ezer volt a menekült és 2,1 millió a belső menekült. Közülük 75 200-an találtak új otthonra áttelepítés révén az UNHCR segítségével harmadik országokban.

Ő már biztonságban van: Amerika befogadta.Alig történt változás 2012-ben a világ legtöbb menekültjét befogadó országok tekintetében. A legtöbb menekült továbbra is Pakisztánban él (1,6 millió), őt követi Irán (868 200) és Németország (589 700).

A legtöbb menekültet kibocsátó ország 2012-ben is Afganisztán, amely már 32 éve őrzi ezt a pozícióját. Átlagosan a világonmindennegyedik, otthonát elhagyni kényszerülő ember afgán, akiknek a 95 százaléka Pakisztánban és Iránban keres menedéket. A második legtöbb menekültet kibocsátó ország 2012-ben a régóta elhúzódó válsággal küzdő Szomália volt, noha a menekült-kiáramlás sebessége csökkent. A harmadik helyen a múlt év végén Irak állt (746 700 menekülttel), a negyediken pedig Szíria (471 400).

A belső menekültek száma – 2012-ben 28,8 millió világszerte – szintén a múlt több mint két évtizedben regisztrált legmagasabb szint. Ebbe beletartozik az a 17,7 millió ember, akiről az UNHCR gondoskodik. Az UNHCR humanitárius segítségnyújtása a belső menekültek esetében nem automatikus, hanem az adott ország kormányának kérésére történik. Új belső menekülési hullám zajlott le 2012-ben a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szíriában. 

Címkék