Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rakoncátlan marokfonosok – adatokra vadásznak a kiberbűnözők

Rakoncátlan marokfonosok – adatokra vadásznak a kiberbűnözők
Infovilág

A legtöbb ember számára a fesztiválok és koncertek elengedhetetlen kelléke az okostelefon. A Norton 11 országban, 6500 résztvevő megkérdezésével végzett felmérése szerint a fesztiválozók 92 százaléka előbb hagyná otthon az iratait vagy a bankkártyáját, mint szeretett készülékét. Leginkább a brazilok, a mexikóiak, a japánok, a kínaiak és az ausztrálok ragaszkodnak a marokfonjukhoz.

Csakhogy sokan elveszítik készüléküket, és majdnem ugyanennyitől ellopják: a Norton felmérése szerint a fesztiválozók 35 százalékával történt már ilyen. Különösen gyakori a mobiltelefon-lopás nagyrendezvények idején tömegközlekedési eszközökön; szórakozóhelyeken is sokan elhagyják telefonjukat.

Megdöbbentő, hogy a megkérdezetteknek csaknem harmada nem használ biztonsági jelszót a telefonján, és még ennél is töben fittyet hánynak a tolvajokra, mintegy megkönnyítik a személyes információkra vadászók dolgát. Holott az okostelefon-tulajdonosok jó része mindentudónak használja készülékét, nem csupán partnereik személyes adatait tárolják rajta, hanem a sajátjukat is, leveleikkel, bankszámlájuk hozzáférési adataival együtt stb.

A Norton-kutatásból kiderül, a fiatal korosztály sokkal körültekintőbb, mint szülei, és védi a készülékét. Ennek ellenére a tízen-, huszonévesek, sőt a harmincasok mobiljai vannak a legnagyobb veszélyben a tömegrendezvényeken. A leginkább nagyvonalúak az észak-amerikaiak, a legóvatosabbak a dél-amerikaiak, a legtöbb készüléket viszont Kínában lopják el.

„Nemcsak a lopások vagy a közösségi megosztások által sodródhatnak veszélybe mobilunk és vele együtt személyes adataink, hanem a nyílt wifi-hálózatok használata miatt is” – mondja Rakoncza Zsolt, a Norton üzletág-vezetője. A megkérdezettek kétharmada használt már a fesztiválokon nyilvános wifit. Ha ezek a hálózatok védtelenek, a kiberbűnözőknek könnyű a dolguk, érzékeny információkat „szívhatnak” le általuk. „Az okostelefonosok – meglehetősen oktalanul – igen nagy arányban ellenőrizték már levelezésüket, bankszámlájukat rendezvény közben, ami rendkívül kockázatos a nyílt hálózatokon. Célszerű személyes VPN (virtuális magánhálózat) használata, vagy védett, megbízható hálózat keresése” – tanácsolja a szakértő.

A felmérésben részt vevők majdnem ötöde mutatott már fel elektronikus belépőjegyet a telefonjával, tizede pedig az eseményhez kapcsolódó termékeket is vásárolt már. Ötödének van olyan ismerőse, akinek az interneten vásárolt jegyéről később a helyszínen derült ki, hogy hamis. A fesztiválozók megfontolatlanul telepítenek a telefonjukra az adott eseményhez kapcsolódó alkalmazásokat is; kétharmaduk elégedett volt ezekkel a programokkal, csakhogy minden negyedik kéretlen üzeneteket továbbított használójukhoz.

Címkék