Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ihaj Fuhun, avagy Zsámbék nem marad dzsessz nélkül

Ihaj Fuhun, avagy Zsámbék nem marad dzsessz nélkül
Infovilág

Dresch Mihály.A hazai dzsesszrajongók nyári zarándokhelye több mint egy évtizeden át a Zsámbék Jazz Open nemzetközi koncertsorozata volt a romtemplom mellett, ami azonban a Magyar Rádiót ért változások következtében, sajnos, két éve nem folytatódhatott. A dzsesszműsorok és -versenyek egykori szerkesztője, Maloschik Róbert azonban nyugdíjasként is aktív, legújabban éppen egy olyan versenyt talált ki kiemelkedő tehetségű fiatalok felfedezésére, akika magyarnépzene dzsesszesített megszólaltatásában képzelik el jövőjüket.

Az országos versenyre 1982. június 1-je után született konzervatóriumi főiskolai és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói mellett zeneiskolába nem járó ifjú tehetségek is nevezhettek. A beérkezett demókat Dresch Mihály érdemes művész fúvós hangszeres- és Lukács Miklós cimbalomművész, valamint Maloschik Róbert, a JazzMa.hu Pernye András-díjas főszerkesztője bírálta el. Az elődöntő első két helyezettje pontszámban kiemelkedett a mezőnyből, valamivel utánuk következett a harmadik helyezett, majd hármas holtverseny alakult ki a negyedik helyen. Így a július 13-i, zsámbéki döntőbe (abc-sorrendben) bejutott: Cserta Balázs zongorista (Székesfehérvár), Kész Petra énekes (Dunaújváros/Budapest), a Köllner Kvartett (Székesfehérvár/Budapest), Porteleki Áron ésKiss Krisztiánduója (Budapest),Tóth TamásBendegúz(Salgótarján), valamint a Zombori (Székesfehérvár).

Adós vagyok még a rendezvény furcsa címének magyarázatával is. Az ihaj még csak érthető magyar népi mulatószó, de mi az a fuhun? A fuhin egy olyan hangszer neve, amit Dresch Mihály alkotott meg, aki egy kínai piacon vásárolt valami ottani furulyát, amelynek a magyarfurulyánál mélyebb, testesebb hangja olyannyira megtetszett neki, hogy elkezdett vele kísérletezni. Szaxofonéra hasonlító billentyűzettel látta el, ettől külsőre némiképp a klarinétra emlékeztet, elnevezte fuhunnak és elkezdett rajta a maga dzsesszes-folkos stílusában zenélni. (Hangját Dresch MüPa koncertjén is élvezhettük (tessék kattintani!), és legújabb cd-jének is a különös hangszer után adta a címét.)

Ezek után Maloschik találóan nevezte el legújabb verseny-ötletét Ihaj fuhun-nak.

A sajtótájékoztatón a döntőre meghívott versenyzők is megjelentek.Tóth TamásBendegúzzongorista sajnálattal közölte, hogy a döntő időpontja összeesik az ő franciaországi utazásával, amit egy francia nyelvi versenyen nyert, ezért nem tud Zsámbékra elmenni. Így csak öt résztvevővel számolhatnak a rendezők. Köllner Dávid gitáros arról beszélt, hogy rájött: akárhogy igyekszik, akkor sem fog tudni jobban játszani amerikai dzsesszt, mint az amerikaiak, ezért Bartók és Kodály zenéjén nevelkedve szeretne magyar alapú dzsesszt játszani. Dresch Mihály is azt húzta alá, mennyire fontos, hogya magyarmuzsikusok is megtalálják a maguk hazai gyökereit. Ugyanakkor dicsérte, mennyire sokszínű volt a mezőny hozzáállásaa magyarnépzenei elemek dzsesszes hangszerelésű, harmonizálású, megfogalmazású ötvözésében.

Balázs Mónika Csilla, a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár intézményvezetője arról beszélt, mennyire örül, hogy a dzsessznek ismét otthont adhat a település, hisz’ a helyiek és az ide látogatók ezt így szokták meg és igénylik. A pályázati támogatás ugyan szűkös, de ha teheti, jövőre ismét szeretnének otthont adni az eseménynek.

Így tehát július 13-án, szombaton 10 órától öt résztvevővel megkezdődik Zsámbékon, a művelődési házban az első „Ihaj fuhun” nyilvános döntője, este 6 órától pedig Dresch Mihály és barátai adnak közös koncertet a verseny győzteseivel a Romtemplomnál.

Bővebb információ ezen a weboldalon, illetve  telefonon.

 

Címkék