Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Burgenland jó választás: pannon természeti élmények

Burgenland jó választás: pannon természeti élmények
Infovilág

Bad Tatzmannsdorf, azaz Tárcsafürdő.Burgenland/Várvidék tájegységei sokkal változatosabbak, mint azt gondolnánk: északon a Fertő, Közép-Európa legnagyobb sztyeppei tava dominál, amelyet a Tózug sós vizű tavakkal és nádassal tarkított vidéke ölel körbe. A kies Rosalia-régió a Rozália-hegység keleti lejtőin, Kismartontól és a Fertő-tótól néhány kilométerre a tartomány „édes szeglete”, ahol hatalmas eperföldek határozzák meg a táj képét.

Közép-Burgenland napfényes vidékén kiterjedt repceföldek, erdőségek és szőlőskertek váltogatják egymást, az idilli Dél-Burgenland szelíd dombhátait ártéri erdők, gyümölcsösök és szőlőültetvények borítják.

Kerékpározás, lovaglás, túrázás, nordic walking vagy futás – Burgenland számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál a mozgásra vágyóknak. Az enyhe pannon klímának köszönhetően a tartományban számos sportág egész évben űzhető.

Ilmici hangulat, akárcsak Nyugat-Dunántúlon.A kerékpárosokra összesen 2500 kilométernyi kerékpárút vár: a kínálat a kényelmes családi körtúrától a kihívásokkal teli hegyikerékpáros ösvényekig terjed. Különösen kedvelt a 138 kilométer hosszú, Fertő körüli kerékpárút, amelyet  a Duna menti kerékpárúttal az új „Felfedező túraútvonal” kapcsol össze. A hegyi kerékpározás kedvelői a Rozália-hegység meredek emelkedőin, az Írottkő és az Eisenberg hegyi ösvényen tombolhatják ki magukat. Burgenlandban egyre többen használnak elektromos kerékpárokat a kisebb-nagyobb kirándulásokhoz, és legalább olyan elterjedtek és kedveltek a hajtány-, a quad- és a segway (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszköz)-túrák is

A túrázás, a futás és a nordic walking kedvelőinek feledhetetlen kikapcsolódásban lehet része Bad Tatzmannsdorf/ Tarcsafürdő futó- és walking-arénájában, a Fertő melletti nordic walking panorámaparkban, a Stegersbach/ Szentelek mozgásközpontban, valamint a Seewinkel(Tózug)-Heideboden futó- és walking-arénában. Emellett számtalan távtúra-útvonal kínál lenyűgöző kilátást – mint például az „Alpannónia” magaslati és panorámaút, amely Semmeringről indul és a magyarországi Kisalföld pereméig vezet.

Burgenlandban igazi kényeztetés vár a családokra: Ausztria legjobb családi szállodái ugyanúgy nagyszerű üdülési élményeket garantálnak, mint az otthonos panziók, modern termálhotelek és üdülő-apartmanok. A biztonság és a kényelem azok az alapértékek, amelyek a szülőknek és gyermekeknek egyaránt gondtalanná varázsolják az üdülést.

Fertő: a titkok világa.A tartomány hat természeti parkjában és a Fertő–Tózug Nemzeti Parkban egyedülálló családi felfedezőtúrák szerepelnek a programban. Ráadásul a legtöbbször ragyogó időjárás közepette, hiszen Burgenlandban évi 300 napon át süt a nap. Számtalan izgalmas kaland várja a gyermekeket: gólyák megfigyelése, az ártéri vidék felfedezése kenuból, kerékpáros barangolás, úszás, pónilovaglás, emellett gyermekgolf és gyermekopera, vitorlázás és szörfözés, falmászás és homokvár is szerepel a kínálatban.

A termálfürdőkben és strandokon az óriás csúszda és a vadvízi csatorna gondoskodik a kellemes kalandokról. Emellett Burgenlandban található Ausztria egyetlen babafürdője, a Sonnentherme Lutzmannsburg-Frankenau/Locsmánd- Répcesarud, amely a kisgyermekes családokra szakosodott.

Burgenlandban a gasztronómiai kínálat önmagáért beszél: a napsütötte vidék bortermelő hagyományának, helyi specialitásainak, ínyencrégióinak, különleges fogadóinak és számtalan kulináris fesztiváljának köszönhetően a jó és különleges falatok és borkedvelők kedvelt találkozóhelye.

Dél-Burgenlandban például külön ínyencrégiót szenteltek a szabadon tartott libáknak, akárcsak az almának, a gyógy- és fűszernövényeknek, valamint a zickentali mocsári ökörnek. A tartomány konyhájára alapvetően a természet-közeliség jellemző: a vidéki fogadók és első osztályú éttermek étlapján egyaránt megtalálhatók a háziállatokból készült ételek, valamint a Fertőből kifogott fogas és ponty. Néhány helyen még a dél-burgenlandi erdei disznót is feldolgozzák, amely a házi sertés és a vaddisznó keresztezéséből jött létre. Mindehhez egy sor, a régióban is termő zöldséget szolgálnak fel: a kínálat a sütőtöktől a paprikán át egészen a paradicsomig terjed, amelyből Burgenlandban elképesztően sok fajtát ismernek.

Hajtányozás: nagyszerű kalandtúra.A kiváló minőségű termékek széles választékának köszönhetően a tartomány számos pontján találkozhatunk ötletes gasztronómiai kezdeményezésekkel. Ilyen például a dél-burgenlandi „Paradies” üzletek szövetsége is, amely 40 első osztályú gasztrocéget tömörít a borászatoktól kezdve az éttermekig. A pannon ínyencfogadósok különlegesen finom, ám egyszerű konyhájukról ismertek. Egyedülálló gasztronómiai kínálatáról híres a jórészt horvátok lakta Parndorfban/Pándorfaluban az Earth Market is, amelyből mindössze 20 található világszerte.

Aki szeretne kikapcsolódni és egy kicsit kényeztetni magát, annak ajánlhatók a burgenlandi termálfürdők egyike. A kínálatban nemcsak ellazulás és szépségápolás szerepel, a tartományban az orvosi wellnessnek és a klasszikus gyógyászatnak is hagyományai vannak.

Frauenkirchen/Fertőboldogasszony St. Martins termálfürdője nagyszerű lehetőséget kínál az ellazulásra, valamint ezzel egyidejűleg a Fertő tó–Tózug Nemzeti Park csodás természeti környezetének felfedezésére. A Sonnentherme Lutzmannsburg-Frankenau termálfürdőben található többek között Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája (270 m)

A locsmándi termálfürdő.A rómaiak fürdő- és szépségápolási kultúrája ihlette Bad Tatzmannsdorf-i AVITA termálfürdőben öt tematikus szauna várja a vendégeket az „Éden szaunaoázisban”. Luxus körülmények az egész családnak: a Stegersbachban/Szentelekben működik a Reiter’s családi termálfürdő 14 medencével, valamint egy hatalmas szauna- és pihenőoázissal. A Loipersdorf/Lipótfalva termálfürdőben termállagúnák, szaunafalu, sóbarlang (Himalája-sósziklával) és az új „Schaffelbad” exkluzív fürdőoázis csábít ellazulásra. Bad Tatzmannsdorfban egyébként öt szálloda is található saját termálfürdővel. Ott a szobából, akár fürdőköpenyben is átsétálhat a vendég a medencékhez. A Burgenlandi Termálvilág szövetség hat első osztályú termállétesítményt tömörít, valamennyi igazi wellness- és a termáloázis.

Ha a lelkünk megnyugszik, a testünkben is jobban érezhetjük magunkat. Ez egy természetes folyamat, amelyet a burgenlandi orvosi wellness szakértői is szívesen használnak. Emellett ők elsősorban a természetes gyógymódokra helyezik a hangsúlyt: iszappakolást, termálvizes vagy szénsavas ásványvízkúrát, valamint szőlőtermékeket (törkölyt, szőlőmag-liszt) részesítenek előnyben. A Várvidéken évszázadok óta használják gyógyításra ezeket a természetes anyagokat. Például a Bad Sauerbrunn/Savanyúkút Egészségközpontban, ahol termálvízzel és szénsav-szárazjéggel erősítik az immunrendszert, gyógyítják a különféle betegségeket. A Bad Tatzmannsdorf-i Gyógyközpont termál- és szénsavtartalmú ásványvizet, valamint gyógyító hatású iszapot használ a panaszok kezelésére. A Marienkron Kneipp-Gyógyház és Egészségközpontban a holisztikus Kneipp-koncepcióra helyezik a hangsúlyt, amely újra helyreállítja a testi-lelki egyensúlyt és nagyban segít a betegségek megelőzésében. 

Címkék