Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiváló meggy- és cseresznyetermés ígérkezik – páratlan a magyar gyümölcs

Kiváló meggy- és cseresznyetermés ígérkezik – páratlan a magyar gyümölcs
Infovilág

„Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet huszonnégy, államilag bejegyezett cseresznye- és tizennégy meggyfajtával büszkélkedik, amelyet a világ minden részén elismernek” – mondta Kasztovszky Zoltán, az intézmény igazgatója az éves meggy-és cseresznyekonferencia alkalmából.

Hibátlan a termés Elvira-majorban.

Az idei szüret mind termésennyiségben, mind minőségileg kiválóan alakul. A cseresznye már javában érik, a meggy ízesebb fajtái pedig még csak most következnek. Az előbbit kézzel szüretelik, utóbbinál gépi erőt is bevetnek. A meggy nagy részét ugyanis külföldön értékesítik konzervként. Németországban nagyon népszerű a magyar meggy: az ott gyártott konzerv 55 százaléka magyar gyümölcsből készül, mert a miénk sokkal ízesebb és jobb minőségű, mint európai társai.

Negyven éve üzemben az első rázógép.

„Magyarország első rázógépe dolgozik a kísérleti telepünkön, mely bizony már negyven esztendős, ugyanakkor még mindig jól teljesít” – dicsekedett el Apostol János, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Európán kívül Ausztráliában, Dél-Afrikában és Chilében is kezdik termeszteni a magyar cseresznyét. Az itthoni Elvira majorban nemesített cseresznye alapjául a szolgál a chilei cseresznyenemesítésnek is.

Az intézet hat évtizedes munkájának köszönhetően meggy- és cseresznyenemesítésben a világ legjobbjaiként ismerik el hazánkat, ennélfogva a magyar gyümölcsnek nincs párja a Földön.

A meggy- és cseresznyetanácskozáson az idei terméshozamról, a növényvédelemről, valamint cseresznyebetegségekről cserélték ki gondolataikat a termelők és a szakemberek. Emellett megemlékeztek a meggynemesítés atyjáról, a 100 éve született Maliga Pálról, majd a rendezvényt fajtabemutatóval és kóstolással zárták le a házigazdák.

A KLIK visszavonja az iskolagyümölcs-programra kiírt közbeszerzési pályázati felhívást

(KLIK, 15,26) A beérkezett észrevételek alapján a Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ felülvizsgálta a június 6-án megjelent iskolagyümölcs-programra kiírt közbeszerzési pályázati felhívást, és a ma arról  döntött, hogy visszavonja azt. Nagyobb lehetőséget kíván adni ugyanis a kis- és középes gazdaságok termelőinek, a helyi beszállítóknak. Az iskolagyümölcs beszerzéséről tehát az iskolák maguk döntenek majd és kötnek szerződést a tankerületek koordinációjával a már működő iskolatej-beszerzések mintájára.

Szeptembertől az eddiginél több gyerek, nemcsak az alsó tagozatosok, hanem az 1–6. osztályos kisiskolások jutnak egészséges gyümölcshöz az iskolagyümölcs-programból. A Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ úgy kívánja a programot tovább működtetni, hogy minden magyarországi kisiskolás egyenlő eséllyel jusson hozzá az egészséges, magyar zöldséghez és gyümölcshöz. Ezért különös hangsúlyt fektet arra, hogy az ellátás az állami iskolákban egységes színvonalú, és a mintegy félmillió kisiskolás számára elérhető legyen lakhelyétől és szociális helyzetétől függetlenül.

Címkék