Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vajdahunyadvári zenei fesztivál latin világslágerekkel

Vajdahunyadvári zenei fesztivál latin világslágerekkel
Infovilág

A nyolc koncertből álló fesztivál július 11-én kezdődik, majd a hangversenyeket hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át. „Anyagi megfontolásokból az idén eggyel kevesebb koncertet rendezünk, kerületi, fővárosi vagy állami támogatás híján ugyanis kizárólag a jegybevételekből kell a fesztivált fenntartanunk” – indokolja a koncertrendező, hogy miért kényszerült az alapítvány nyolc év óta éppen most először a jegyárak mintegy 10 százalékos emelésére. – Mindennek ellenére a főváros még jövőre is helyet ad fesztiválnak. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum infrastrukturális szolgáltatásokkal támogatja a rendezvényt.

Bálint Gábor teltházas előadásokra számít az idén is, annak ellenére, hogy a külföldi zenekedvelő látogatók aránya várhatóan nem növekszik, az idegenforgalom függvényében változhat. „Sajnos, a helyszín különlegessége és az előadások kimagasló színvonala ellenére sem a vajdahunyadvári zenei fesztivál, sem a főváros többi szabadtéri koncerthelyszíne sem tudott vonzó európai kulturális centrummá felfejlődni. Tőlünk sok-sok zeneszerető utazik Salzburgba vagy éppen Bayreuthba, az ellentétes irányú mozgás azonban még nem gyakorlat.”

Budapesten nyáron a klasszikus zene kedvelői kevés helyszínen élvezhetnek szabadtéri koncerteket, pedig az érdeklődés nagy, amit a jegyelővételek mértéke is mutat. A klasszikus zenének otthont adó helyszínek egyike a városligeti Vajdahunyadvár, ahová az idén is várhatóan mintegy nyolcezer vendéget várnak a rendezők.

A koncertsorozat döntő részben szerzői estekből áll össze, így a nyitókoncertet a Szent István Király Szimfonikus Zenekar adja július 11-én Csajkovszkij-esttel, Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével. További klasszikus zenei művek hangzanak fel július 22-én a Haydn- és Mozart-esten: ez alkalommal Várdai István, a fiatal csellistanemzedék egyik képviselője Haydn mindkét csellóversenyét játssza a Budapesti

Vonósok zenekarának közreműködésével. A július 15-i latin esten Tátrai Tibor és Szűts Antal Gábor gitárművészek dél-amerikai és spanyol slágerek átirataival lépnek fel, és elhangzik Piazzolla Négy évszak Buenos Aires-ben című műve is a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában.

A vajdahunyadvári környezet hangulatához talán a barokk zene illik a leginkább: augusztus 5-én a Magyar Virtuózok Kamarazenekara Szenthelyi Miklós hegedűművész vezetésével Bach- és Vivaldi-műveket szólaltat meg. A fesztivál visszatérő vendége a Budapest Klezmer Band, amelynek július 18-i koncertjén ritka alkalomként Falusi Mariann is fellép. 

Július 28-án a közkedvelt Budapest Bár előadásában régi film- és világslágerek hangzanak fel, augusztus 1-jén pedig Kálmán Imre operettjeiből adnak elő részleteket a Hungaroperett szólistái, és Bangó Margit a sztárvendég. Végül augusztus 8-án a 100 tagú cigányzenekar hungarikumnak számító hatásos műsorával fejeződik be az idei ligeti koncertsorozat.

A zenei fesztivál részletes programja itt, tessék kattintani!

Címkék