Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Leleplezi a túlsúlyosokat a rétsági új közúti mérőállomás

Leleplezi a túlsúlyosokat a rétsági új közúti mérőállomás
Infovilág

A létesítményt Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át ma. A parassapusztai határon levő mérőállomást felváltó új mérőállomás feladata a túlsúlyos nehéz-gépjárművek hatékony ellenőrzése, ezzel a hazai közúthálózat védelme.

Magyarország schengeni csatlakozását (2007) követően érezhetően megnőtt a Szlovákiából Budapestre irányuló nehézgépjármű-forgalom. A legkorszerűbb technológiákkal felszerelt új közúti mérőállomás a 2-es és 22-es főutak körforgalmi csomópontja közelében létesült. Az új mérőállomás mindkét irányban folyamatosan ellenőrzi az E77 jelű tranzitútvonal és a térség hatalmas nehézgépjármű-forgalmát.

A mérőállomás magyar gyártmányú előszűrőkkel van ellátva, amelyek csak a túlsúlygyanús járműveket terelik a mérőállomásra. A mérőállomáson a járművek súlyellenőrzésén túl egy lézeres méretellenőrző berendezés segítségével a mérettúllépések is ellenőrizhetők. A mérőállomás korszerű előszűrőit és a Magyarországon először itt alkalmazott 3D méretellenőrzőt a Mikroszervíz SP Kft. szállította.

A fejlesztéssel könnyebben kiszűrhetővé válnak a túlsúlyos járművek, így az általuk okozott kár is csökkenthető. A parassapusztai határátkelő akadálymentesítése is megtörtént június 1-jével a régi mérőhely eszközeinek felszámolásával.

Völner Pál az átadón elmondta: a közúthálózat értékének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a nehézjárművek forgalmának szigorú szabályozása. A túlsúlyos járművek arányának néhány százalékos csökkenése 15–30 százalékkal mérsékelhetné a rongáló hatást. Ha egyetlen ilyen jármű sem közlekedne, a közúthálózat igénybevétele a felére csökkenne. A túlsúlyos járművek forgalmának ésszerű keretek közé szorítása hozzájárulhat a vasúti és folyami árufuvarozás szerepének növekedéséhez is.

A túlsúlyos járművek közlekedésének egyik káros hatása az utak rongálása; látványosan növeli a fékutat a jármű túlterhelése és rontja a kanyarstabilitást, ami balesetveszélyes és a közlekedés vétlen résztvevőit is veszélybe sodorhatja. Harmadsorban: a túlsúlyosan közlekedő járművek versenyelőnyhöz jutnak a jogkövető magatartást tanúsító fuvarosokkal szemben, ezért is foglalkozni kell a kiszűrésükkel.

Címkék