Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tér az infónak: középpontban az e-közigazgatás fejlesztése

Tér az infónak: középpontban az e-közigazgatás fejlesztése
Infovilág

Bevezetőként Soltész Attila, a Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) elnöke elmondta: az információs társadalom június 13–14-én ülésező parlamentjének részvevői, szakemberek és szakpolitikusok az elektronikus közigazgatás fejlesztését választották mondandójuk központi témájának. Annak ellenére, hogy hazánkban meglehetősen fejlett a közigazgatás elektronizálása, egyáltalán nem lehetünk elégedettek, miként az Európai Unió többi országa sem.

E gondolatot folytatta a sajtóesemény másik részvevője, Fekete Gábor e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkár. Mondandójának kulcsszava az „interoperabilitás” volt: az elektronikus-digitális adatbázisok, nyilvántartások közötti átjárhatóság, amit az Európai Unió is szorgalmaz. A közigazgatás elektronizálása még nagyon sok teendőt ad nem csupán az államszervezetnek, a hivataloknak, hatóságoknak, hanem az őket kiszolgáló szoftver- és hardvergyártóknak is. Egy hatalmas iparág sok ezer munkatársa dolgozik a rendszerek tökéletesítésén, amely nem utolsósorban a (remény szerint napról napra jobban) szolgáltató állam megteremtését segíti.

Nem csupán a kívülálló számára hatalmas munka áll még a közigazgatási és számítástechnikai-informatikai szakemberek előtt, megteremtendő egyrészt az adatfeldolgozás, -tárolás, -továbbítás legésszerűbb és leggyorsabb módjait, kidolgozandó a lehető legszélesebb körű, ám biztonságos hozzáférés módjait. A szakember kormánytisztviselő példaként említette a többi között, hogy manapság még az állampolgárok nevének nyilvántartásában is föllelhetők anomáliák – tehát ezt az „apróságot” is egységesíteni kell mielőbb, hogy a mindennapi munka, az állami adminisztrációs szolgáltatások közben egyértelmű biztonsággal dolgozhassanak az apparátus munkatársai a jogszabályok sokaságán alapuló nyilvántartásokkal. Az interoperabilitásnak tehát különösen nagy szerepe van ebben a törekvésben.

Kevésbé ismert tényre hívta föl az újságírók figyelmét Vicze Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagja: az általa képviselt ágazat vállalatai a magyar GDP (a bruttó hazai termék) tíz százalékát produkálják, kétszer annyit, mint amennyi az európai uniós átlag. Az IVSZ tisztségviselői számos fórumon hangoztatták eddig is, hogy az infokommunikációs iparág fejlesztése gazdaságunk egyik fő motorja lehetne, mivel a mostani mintegy 200 milliárd forintos exportja néhány év alatt megkettőzhető (lenne), ami legalább tízezer új munkahelyet teremtene. A magyar szürkeállomány különösen jeleskedik az egyik legkelendőbb exportcikk, a számítógépes programok előállításában. A többi között az elektronikus közigazgatásban is nagy keletje van a „mindentudó” szoftvereknek.

Ehhez kapcsolódtak Bíró Albertnek, az Infotér felügyelő bizottsága elnökének („civilben” az Invitel kormányzati értékesítési igazgatójának) a szavai: a versenyképességnek négy tényezőjéből – tőke, természeti erőforrások, innováció, kvalifikált munkaerő – nekünk, magyaroknak kettő az infokommunikációs ágazatban is megvan: az újító gondolat, az innovációs készség és hozzá a kiválóan képzett szakembergárda. E két adottság eleve képessé tesz bennünket arra, hogy itthonról is a nemzetközi verseny élvonalába lépjünk előre, ezzel is csábítva a nemzetközi tőkét a magyarországi beruházásokra.

 

Együttműködnek az IT-biztonság meghatározó szakmai szervezetei

(Benedikt Károly tudósítása) Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá hazánk legjelentősebb információbiztonsággal foglalkozó szakmai szervezetei. Az infokommunikáció a gazdaság egyik húzóágazataként a társadalom minden rétegében kifejti hatását, szolgáltatásainak előnyeit felhasználóként és szolgáltatás nyújtó szervezetként egyaránt tapasztalhatjuk mindennapjaink során. Ezek a szolgáltatások azonban olyan, akár a személyes életünket is érintő érzékeny adatokat kezelnek, amelyek védelme már nem csak egyéni, hanem sokkal inkább társadalmi érdek.

Hazánkban az információbiztonsággal foglalkozó szervezetek nagy örömmel fogadták az Országgyűlés által ezen adatok és kritikus infrastruktúrák védelme érdekében elfogadott, az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságával foglalkozó törvényt. Ezért jelen nyilatkozatukkal demonstrálni szeretnék egyetértésüket a kormányzati törekvésekkel és együttműködési szándékukat a kormányzati szereplőkkel.

A nyilatkozat aláírói kölcsönösen megállapodtak az alábbiakban:

  • az infokommunikáció szolgáltatásai manapság olyan alapszolgáltatássá váltak, melyek megbízhatósága és védelme kiemelt figyelmet igényel
  • szakértelmüket közös fellépéssel és együttműködéssel ennek szolgálatába állítják
  • szakmai kérdésekben a mindenkori hatályos jogszabályok adta kereteken belül egyeztetnek
  • az információbiztonságot érintő kutatásokban, felmérésekben együttműködnek, eredményeiket a lehetőségeikhez mérten megosztják egymással
  • azok a kollégák, akik több szervezetnek is tagjai, segítenek élénkíteni az információáramlást
  • az IT biztonság témakörében megrendezett eseményeiken kölcsönös megjelenési lehetőséget és tagjaiknak 5%-os kedvezményes részvételt biztosítanak egymás számára
  • szorgalmazzák egyéb, hasonló területen működő szakmai szervezetek csatlakozását a nyilatkozathoz

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke üdvözölte a megállapodást, fontos momentumként értékelte az érintett szervezetek egységes fellépését és az összefogás kormányzati támogatottságát egy olyan világban, ahol egyre nagyobb kiberfenyegetettséggel kell számolnunk, ez alól nem mentesülhet Magyarország sem. Személyes garanciát vállalt arra, hogy az IVSZ – a szövetség meghatározó tagjaként – a jövőben hangsúlyt helyez arra, hogy a tagságában összpontosuló szakmai potenciált a kormányzattal együttműködve a hazai kibertér védelmének szolgálatába állítsa.

Szabolcs András, az ISACA Magyar Tagozatának elnöke az aláírási ceremónia házigazdájaként elmondta, hogy a szakmai szervezetek kezdeményezését nemzetközi szinten is kiemelkedőnek tartja, és mintaként fogja bemutatni az ISACA világszerte jelenlévő tagjai számára.

A megállapodás aláírói:

Címkék