Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Szociális temetés”: arcátlan és embertelen

„Szociális temetés”: arcátlan és embertelen
Infovilág

A szocialisták elnökségi tagja ehhez négy pontot sorolt fel. Eszerint minden, nyugdíjasként vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő elhunyt személy után egy összegű vissza nem térítendő támogatást kapna az, aki a temetésről gondoskodik. A támogatás független lenne a temetésről gondoskodó személy jövedelmétől, de elérné a nyugdíjminimum háromszorosát. A hozzájárulást akkor biztosítanák, amikor a temetési szolgáltatást igénybe veszik – sorolta elképzeléseiket.

A politikus kijelentette: meglátása szerint a kormány „ráront a gyászolókra”, ezért eltörli a temetési segélyt. Korózs Lajos mélységesen felháborítónak nevezte a kormány „cinikus és primitív” törvényjavaslatát, amelyik szerint csak akkor járna szociális temetés, ha a temettető vagy az általa felkért személy részt vállal a temetésben.

Helyette bevezeti a legaljasabb, legcinikusabb módszert: a szociális temetést. A szociális temetés csak akkor járna, ha az eltemettető vagy az általa felkért személy közreműködést vállal a temetésben. Például: lemosdatja, majd felöltözteti az elhunytat, kiássa a sírhelyet, felravatalozza vagy elbúcsúztatja a megboldogultat, vállra veszi a koporsót (a törvény tiltja a gépjárművel való temetőn belüli szállítást), leengedi a koporsót a sírba, és behantolja azt. Ez volna a családi együttműködés rendszere?

Ez sérti a kegyeleti jogot, valamint több egészségügyi/járványügyi előírást is.

Elképesztően torz elme kell ahhoz, hogy a 21. században előírják: egy édesanya, saját maga temesse el gyermekét, egy gyermek az édesanyját vagy testvér a testvérét.

Morbidnál, morbidabb ötletek kerülnek elő: ”A köztemető üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a szociális temetés lebonyolításában részt vevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkásvédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat."

Ha az eltemettető nem tudja teljesíteni a személyes közreműködést, akkor az önkormányzat köztemetés keretében gondoskodik az elhunytról, a költségeket pedig hagyatéki teherként érvényesítheti. Magyarul: az önkormányzat behajtóként is működik nem csak munkavédelmi előadóként!

A néhány tízezer forintos önkormányzati temetésért cserébe a gyászoló lelki összetörése, megalázása a lehető legmocskosabb zsarolás.

A szegényeknek nem marad más lehetőségük, mint uzsoráshoz fordulni, mert az államhoz ilyen feltételek mellett nem lehet!

Az MSZP azt kéri, hogy a kormány dolgozza ki az eltemettetés költségeihez való hozzájárulás módjaként a kegyeleti járandóság rendszerét.

1. Minden nyugdíjasként vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőként elhunyt személy után 
egy összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesüljön az, aki törvény alapján az elhunyt eltemetésére
köteles és az eltemettetésről gondoskodik.
2. A támogatás jövedelemtől függetlenül illesse meg az eltemettetésről gondoskodó személyt.
3. A támogatás összege nyújtson érdemi segítséget az eltemettetés anyagi terheinek enyhítésében, de
legalább a mindenkori nyugdíjminimum összegének háromszorosát érje el.
4. A támogatás a ténylegesen kifizetendő eltemettetési költség csökkentése útján annak a személynek
és abban az időpontban biztosítsa az eltemettetés kiadásaihoz történő hozzájárulást, aki és amikor a
temetési szolgáltatásokat igénybe veszi.

 

 

Korózs Lajos sajtótájékoztatójának videófelvétele itt; tessék kattintani!

Címkék