Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Latin-amerikai filmnapok a Művészben

Latin-amerikai filmnapok a Művészben
Infovilág

A program

Május 27., 18,15-től: Aballay – El Hombre Sin Miedo (Aballay, a rettenthetetlen) – színes, argentin dráma / western,100’, 2011, eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással. Rendező: Fernando Spiner, szereplők: Pablo Cedrón, Nazareno Casero, Claudio Rissi, Mariana Anghilieri.

Aballay rosszéletű cowboy. Miután szinte önkívületi állapotban megöl egy férfit, az áldozat fiának rémült tekintete láttán visszazökken őrületéből a valóságba. A fiú tekintetét az évek múlásával sem tudja elfelejteni. Aballay biztos benne, hogy egy napon újra találkoznak, mert a fiú meg fogja találni.

20 órától: Tropa de Elite (Elit halálosztók) – színes brazil dráma eredeti nyelven, magyar felirattal,118’ 2007. Rendező: José Padilha, szereplők: Wagner Moura, Caio Junqueira, André Ramiro, Maria Ribeiro.

Rio de Janeiro,1997. Afilm, a BOPE (katonai rendőrség különleges osztaga) rendőreinek mindennapjait mutatja be. Az osztag vezetője, Nascimento kapitány (Wagner Moura) éppen a kilépésen gondolkozik, és a megfelelő helyettesét keresi a munkára. A párhuzamos cselekményben két gyerekkori barát csatlakozik a rendőrséghez, ahol őszinte és tisztességes magatartásával kitűnik a többiek közül, azonban mindkettőt megdöbbenti a színfalak mögött folyó korrupció mértéke.

2008 – Sao Paulói Filmkritikusok Szövetségének Díja – APCA Trophy – Legjobb rendező és Legjobb vágás. 2008 – Berlini Nemzetközi Filmfesztivál – Aranymedve (José Padilha).

Május 28., 18 órától: Tabu – portugál–német–brazil–francia romantikus dráma, 116 perc, 2012, eredeti nyelven, magyar felirattal. Rendező: Miguel Gomes, szereplők: Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira, Henrique Espírito Santo.

Pilar nyugdíjba vonulásának első éveiben a világ jobbításán és a mások által elkövetett bűnök kiengesztelésén fáradozik, ami manapság igencsak frusztráló feladat. Béke-virrasztásokon vesz részt, segélyszervezeteknek segít, szállást akar adni a lisszaboni Taize találkozóra érkező lengyel lányoknak, folyton felrak, majd levesz egy barátja által festett képet, nehogy megsértse barátja érzéseit, mikor az látogatóba jön hozzá. Pilart leginkább a nyolcvanas éveiben járó temperamentumos és excentrikus szomszédja, Aurora magányossága zavarja, aki, amint pénzhez jut, azonnal a kaszinóba menekül; megállás nélkül a rá nem kíváncsi lányáról beszél, az antidepresszánsoktól másnapos Santa nevű bejárónőjét azzal gyanúsítja, hogy vudu-rítusokat alkalmaz ellene.

18,15 től: Una Vida y Dos Mandados (Egy élet, két választás) – színes, venezuelai film, eredeti nyelven, angol felirattal,90’ 1997. Rendező: Alberto Arvelo, szereplők: Germán Mendieta, Jordani Montilla, John Marquez, Nelson Ramírez, Ramona Pérez

A film Romer történetét mutatja be, aki miután az a baljós érzése támad, hogy anyja meghalt az 50. születésnapján visszatér az Andokba, arra a helyre, ahol gyerekkorát töltötte. Utazása közben egy képzeletbeli útelágazáshoz ér, ahol gyerekkorára visszaemlékezvén újra átéli a múltját egy olyan közösségben, ahol a közösség tagjai féltve őrzik ősi szokásaikat a modern világ hatásaitól.

20 órától: Linha de Passe (Lépések útja) - színes, brazil dráma, 108 perc, 2008, eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással. Rendező: Walter Salles, Daneila Thomas, szereplők: Sandra Corveloni, Vinícius de Oliveira, Joao Baldasserini, José Geraldo Rodrigues, Kaique. Sao Paulo, 19 milliós nagyváros, végeláthatatlan forgalmi dugók, 300 motoros futár. A világ egyik legnagyobb metropoliszának szívében négy fivér próbálja újraértelmezni az életet. Reginaldo, a legfiatalabb megszállottan keresi ismeretlen édesapját. Dario focistakarrierről ábrándozik, Dinho benzinkutas, és a vallásban keres menedéket sötét múltja elől, Denis, a legidősebb testvér már apa, és motoros futárként keresi a kenyérrevalót. A család középpontjában Cleuza, az édesanya áll, aki 42 évesen várja az ötödik gyermekét. Bejárónőként dolgozik, és mindennap megküzd a sorssal, hogy fiait a helyes úton tartsa. Ahhoz, hogy túléljék a mindennapok kilátástalanságát és brutalitását egy olyan városban, ahol a lehetőségek beszűkülnek, csak egymásra számíthatnak.

Május 29., 18 órától: No – színes, chilei–francia–amerikai filmdráma, 118 perc, 2012, eredeti nyelven, magyar felirattal. Rendező: Pablo Larraín, szereplők: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Néstor Cantillana, Antonia Zegers.

Az országot 15 év óta egy diktátor tartja a markában. Emberei ott vannak mindenhol, ahol döntés születik, a kormányzó rezsim uralja a hatalmi ágak intézményeit és az összes médiát. Új alkotmányt fogadtak el, amellyel bebetonozták saját hatalmukat. Politizálni veszélyes, az ellenzéket üldözik, figyelik, lehallgatják. Nemzetközi nyomásra népszavazást írnak ki, és az országos választási bizottság naponta 15 percet engedélyez az ellenzék számára, hogy a közmédiában kampányoljon. Mi legyen az ellenzék stratégiája? Hogyan lehet a szűk kereteket a leghatékonyabban kihasználni, miként mozgósíthatók a politikába belefásult, elnyomott néptömegek? A kampány kreatív igazgatójának a fiatal Renét (Gael García Bernal) kérik fel, akinek az ezerhangú ellenzék szerteágazó üzenet kavalkádjából egy hatásos, mozgósító erejű, egyszerű, ám győztes üzenetet kell faragnia.

18,15-től: Tocar y Luchar (Játék és küzdelem) – színes, venezuelai dokumentumfilm, 80 perc, 2006, eredeti nyelven, angol felirattal. Rendező: Alberto Arvelo, szereplők: Claudio Abbado, José Antonio Abreu, Daniel Arias, Gustavo Dudamel

A dokumentumfilm a venezuelai gyerekkórusok és zenekarok rendszerét mutatja be; és egyben egy olyan zenei álom történetét is, amely tekintet nélkül hovatartozására, jó 250 ezer gyereket és fiatalt egyesít az országban. A film olyan világklasszis zenészek portréit is felvonultatja, akik a venezuelai rendszer szerint nevelkedtek ilyen például a Berlini Filharmonikusok legfiatalabb zenésze, Edicson Ruíz, a világhírű karmester, Gustavo Dudamel. A Játék és küzdelem a bátorság, az elszántság és az elkötelezettség története azt mutatja meg nekünk, hogy csak azok, akik álmodni mernek, érhetik el az elérhetetlent. A filmben olyan ünnepelt zenészek is felbukkannak, mint dr. José Antonio Abreu, Plácido Domingo, Claudio Abbadom Sir Simon Rattle.

20 órától: Xingu (A xinguk földje) – színes, brazil kalandfilm, 102 perc, 2012, eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással. Rendező:Cao Hamburger, szereplők: Joao Miguel, Felipe Camargo, Caio Blat, Maiarim Kaiabi.

Brazília, 1943. Orlando, Claudio és Leonardo, a kalandvágytól fűtött három Villas Boas testvér expedícióra indul az ország észak-nyugati részébe. Előttük még nem járt fehér ember azon a vidéken. Az utazók találkoznak a xingu indiánokkal, és összebarátkoznak velük. Amikor a fehérektől kapott influenzajárvány megtizedeli a törzset, a Villas-Boas testvérek ettől kezdve annak szentelik az életüket, hogy a korrupt hivatalnokokkal szemben védelmet biztosítsanak az őslakosoknak. Nekik köszönhető a Xingu Nemzeti Park létrejötte.

A film a 61. Berlin Panorama közönségdíjának jelöltje volt 2012-ben.

Május 30., 18 órától: Rio Connected – francia dokumentumfilm angol felirattal, 52 perc, 2010, eredeti nyelven, angol felirattal. Rendező: Joel Daguérre.

Rio de Janeiro Dél-Amerika legemblematikusabb városa. Fehér homokkal borított strandjain és tradicionális szambaiskoláin túl egy új zenei irányzatnak, a brazil hip-hopnak is otthont ad. Ez a zenei irányzat reflexió a mai brazil fiatalokat érintő legfontosabb politikai, társadalmi és faji kérdésekre. A dokumentumfilm Rio peremkerületeire az új alternatív kulturális irányzat „szülőhazájába” vezet el bennünket, és olyan szemmel mutatja be a várost, ahogyan egyszerű turistaként sohasem láthatnánk.

18,15-től: Bor, tangó, kapufa (Superclásico) – színes, dán vígjáték, 99 perc, 2011, eredeti nyelven, magyar felirattal. Rendező: Ole Christian Madsen, szereplők: Paprika Steen, Anders W. Berthelsen, Adriana Mascialino, Jamie Morton

Vérbő, Argentínában játszódó vígjáték, a legismertebb dán színészekkel, focival, borral.

19 órától: Miranda Regresa (Miranda visszatér) – színes, venezuelai történelmi dráma, 140 perc, 2007, eredeti nyelven, magyar felirattal. Rendező: Luis Alberto Lamata, szereplők: Jorge Reyes, Luis Gerónimo Abreu, Francisco Alfaro, Alberto Alifa.

1816. július 10-én egy újságíró illegálisan bejut Francisco de Miranda cellájába: célja, hogy cikket írjon annak gyarmatosítás-ellenes nézeteiről egy titkos, Cádizban megjelenő újság számára. Így kezdődik el egy képzeletbeli utazás: a hadvezér felidézi élete legfontosabb pillanatait, számtalan „szerepén” fiatalember, felnőtt férfi, csábító, spanyol katona, dezertőr, szabadságharcos, politikus, gerillaharcos, kém, csempész, eretnek, összeesküvő, hírnök keresztül feltárul előttünk Francisco de Miranda, a venezuelaiak talán legnagyobb hatású történelmi alakjának személyisége.

20 órától: El Pescador (A halász) – színes, ecuadori romantikus komédia, 93 perc, 2011, eredeti nyelven, angol felirattal. Rendező: Sebastián Cordero, szereplők: Andrés Crespo, María Cecilia Sánchez, Carlos Valencia, Marcelo Aguirre

Blanquito, a 30-as férfi egy jelentéktelen kis halászfaluban él Ecuador északi partjainál. Egy csapásra megváltozik azonban unalmas élete, amikor a tengerparton talál egy kokainnal teli fadobozt, a környék legdrágább házába pedig beköltözik Lorna, egy gyönyörű kolumbiai nő.

Május 31., 18,15-től: Dudamel El Sonido de los Ninos (Dudamel – A gyerekek hangja)– színes, venezuelai dokumentumfilm, 85 perc, 2011, eredeti nyelven, angol felirattal. – Rendező: Alberto Arvelo, szereplők: Jose Antonio Abreu, Daniel Barenboim, Deborah Borda, Plácido Domingo.

A zseniális és karizmatikus karmester, Gustavo Dudamel felejthetetlen utazásra kísér el bennünket a világ legtávolabbi szegleteibe; a magával ragadó történetek szereplője egy gyerekekből álló csoport, a történetek üzenete pedig egyszerű és világos: a zene nem ismer határokat. A hét országban forgatott film lehetőséget ad arra, hogy a néző bepillantson Gustavo Dudamel mindennapjaiba, és megtapasztalhatja, hogy a művészet spirituális fegyver az elembertelenedő világ ellen. A film híd a jelenből a reményteli jövő felé.

20 órától: Derecho de familia (Családjog) – színes, argentin dráma, 102 perc, 2006, eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással – Rendező: Daniel Burman, szereplők: Daniel Hendler, Arturo Goetz, Eloy Burman, Julieta Díaz, Adriana Aizemberg

Miközben megpróbál jó férj és apa lenni, Ariel Perelman azon gondolkozik, miben hasonlít apjára, vagy éppen miben különbözik tőle. 

Címkék