Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nigun – lemezbemutató a Budapest Jazz Clubban

Nigun – lemezbemutató a Budapest Jazz Clubban
Infovilág

A Lebedik jiddis szó, jelentése élő, élénk, életben lévő, arra utal, hogy két koncert vettekföl erre a korongra. (A zenekar első albuma szintén koncertfelvétel volt.) A zeneszámok nagyrészt a zsidó liturgiában használatos dalok dallamaiból indulnak ki és Párniczky András zenekarvezető feldolgozásai által kapnak új színezetet. A zenekar átiratai tudatosan megkomponált poliritmikákat tartalmaznak. A poliritmika többritmusúságot takar, a zene egyfajta számszerű leképezését, különböző ritmikai síkok, eltérő ütemfajták egyidejű alkalmazását értjük alatta a zenében. Ez egyébként a kortárs dzsessz egyik egyre jobban előtérbe kerülő sajátossága, megfigyelhető, hogy a New York-i jazz legmodernebb irányzatai erre épülnek. 



A Nigun-együttest Párniczky András gitárművész alapította 2001-ben. Európában a Nigun az egyetlen olyan jazz-zenekar, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain határozza meg stílusát. Gyakran és szívesen dolgozik vendég művészekkel, ennek eredményeként készült el legutóbb kiadott, harmadik lemeze az izraeli szaxofonos Daniel Zamirral (Bale Kulturnik, Etnofon Records, 2006). Ugyanabban az évben a zenekar tagjai részt vettek John Zorn darabjának, a Cobrának budapesti produkciójában, a Művészetek Palotájában a szerző irányításával. A Nigunnak 2007 óta rendszeres, visszatérő vendégművésze Matt Darriau (Klezmatics, Paradox Trio), állandó vendége Lukács Miklós, fellépett Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is.

Az együttes tagjai: Párniczky András (gitár), Bede Péter (szaxofon) Ajtai Péter (nagybőgő) és Jeszenszky György (dob).
A felvétel a zenekar 10. születésnapi koncertjén készült.

A belépőkből származó bevételt teljes mértékben a kiadás költségeire fordítja a zenekar, így aki csütörtökön este meghallgatja a Nigunt, hozzájárulhat a lemez megjelenéséhez.

Címkék