Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán ravaszul bűnrészes az antiszemitizmusban – a nemzetközi sajtó a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűléséről

Orbán ravaszul bűnrészes az antiszemitizmusban – a nemzetközi sajtó a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűléséről
Infovilág

A Der Standard osztrák napilap kommentárja szerint Orbán ravaszul bűnrészes az antiszemitizmusban. A ZSVK-közgyűlés helyszínének kiválasztása merész döntés volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a zsidóellenességre. De Lauder egyben Orbánnak is lehetőséget kínál, hogy a gonosz elleni küzdelem élharcosaként állíthassa be magát, illetve hogy elvonja a figyelmet arról: legalábbis közvetett felelősség terheli az antiszemita üzelmekért.

A probléma meglehetősen összetett: Közép-Európán belül Budapesten él a legnagyobb és a legelevenebb zsidó közösség, de sehol másutt Európában nem uszítanak ilyen nyíltan a zsidók ellen. Ám túlzottak a tömegek kivándorlásról szóló jelentések. A fő ok, amiért oly sokan el akarnak menni, nem az üldöztetés, hanem a sanyarú gazdasági helyzet.

Jó pár zsidó művésznek, professzornak és újságírónak reszketnie kell az állásáért, de nem vallása miatt, hanem azért, mert politikailag szemben áll a Fidesz-kormánnyal. És nem a Fidesz, hanem a Jobbik uszít a zsidók ellen.

Jogos azonban a szemrehányás Orbánnak: ugyanazokat a soviniszta-idegengyűlölő húrokat pengeti, mint a zsidóellenesek, és fedezi őket.

Magyarországról, mint a kereszténység védőbástyájáról alkotott képe élezi a régi kultúrkampfot a reakciós nacionalizmus és a világra nyitott liberálisok között. Utóbbiak soraiban a zsidók mindig kulcsszerepet játszottak.

Végül pedig az antiszemitizmus csak egy építőkocka, bár kétségtelenül a legnagyobb – abban az antidemokratikus, bigott és Európa-ellenes falban, amelyet Orbán éppen emel, hogy évekre bebiztosítsa a hatalmát. Helyes, hogy élesebb elhatárolódást követelnek tőle, illetve hogy sürgetik, vonja felelősségre egy-két hívét antiszemita kirohanásaik miatt. A zsidóellenesség személyes vádját azonban a szavakész politikus könnyedén elháríthatja. A jogállamiság módszeres lebontása és a katasztrofális gazdaságpolitika kapcsán azonban már nehezebb dolga van a bírálatokkal. 


A teljes mai nemzetközi lapszemlét itt találja, tessék kattintani!

Címkék