Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkezdte munkáját a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlése

Megkezdte munkáját a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlése
Infovilág

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke köszönti tanácskozás részvevőit. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)A világ zsidó közösségeinek több száz képviselője előtt mondott beszédében a Mazsihisz elnöke kiemelte, hogy a magyar kormány szilárdan kiáll a zsidók vallási jogainak sérthetetlensége mellett, és „mindig támogatja Izrael állam biztonságos létét”. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon rendkívül sokat tesznek a holokauszt emlékének megőrzéséért, és törekednek arra, hogy a holokauszt története az iskolai oktatás szerves részévé váljon. Emlékeztetett arra, hogy Izrael után talán elsőként a világon a budapesti parlamentben iktatták törvénybe a holokauszt áldozatainak nemzeti emléknapját.

Feldmájer Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi zsidó társadalmat ismét fenyegetik „a középkorból és a holokauszt idejéből itt maradt ordas eszmék és tettek”.


„Önök egy olyan országba érkeztek, ahol (...) idős főrabbit támadnak meg az utcán, ahol a fasisztákat éltetik, ahol a bíróság a gyilkosokat állítja példaképül az ifjúság elé, lelkes antiszemitákról neveznek el tereket és utcákat, a magyar nácik udvari költőinek műveit a nemzeti alaptanterv részévé tették” – mondta a Mazsihisz elnöke.


Úgy vélte, hogy a zsidóság a magyar társadalom többségének támogatásával háboríthatatlanul élhetne, „ha a hangos gyűlölködők üvöltése nem nyomná el a józan, barátságos többség hangját”. Hozzátette: biztos abban, hogy a zsidóságnak nemcsak ragyogó múltja és jelene, hanem ragyogó jövője is van Magyarországon.


Feldmájer Péter megköszönte a háromnapos közgyűlésre érkezett résztvevőknek, hogy eljöttek Budapestre, és kifejezik szolidaritásukat a magyar zsidósággal.


A WJC közgyűlését megnyitó vacsorán részt vett több kormánytag, köztük Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Martonyi János külügyminiszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Jelen voltak mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, valamint Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök is.
A vacsora előtt Orbán Viktor kormányfő és a kabinet több tagja szűk körű megbeszélést folytatott Ronald S. Lauderrel, a WJC elnökével.


A WJC az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A WJC véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó emberek körében.

 

Lauder: Orbán Viktor tegye egyértelművé, hogy nem tűri az intoleranciát

Orbán Viktor miniszterelnök és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke. (MTI Foto: Koszticsák Szilárd)

(MTI, 20:47)  A magyarországi zsidók azt várjákOrbán Viktor kormányfőtől, hogy tegyen határozott lépéseket, és tegye egyértelművé az egész magyar lakosság számára, hogy nem tűri az intoleranciát – mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vasárnap Budapesten, a szervezet közgyűlését megnyitó vacsora után.

A WJC elnöke elmondta: „egy bizonyos parlamenti párt”, a Jobbik aggasztja leginkább. „Antiszemitizmusával és a romák elleni gyűlölködésével a Jobbik besározza Magyarország jó hírét” – fogalmazott. 
Ronald S. Lauder megköszönte Orbán Viktornak, hogy részt vesz a WJC közgyűlésének megnyitóján, és arra kérte a magyar kormányfőt, tegyen határozott lépéseket az intolerancia elleni küzdelemben.

Orbán Viktor beszél a WJC közgyűlés küldöttei előtt. (MTI-Foto: Koszticsák Szilárd)Orbán: zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

(MTI, 20:51) A kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben – jelentette kiOrbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) közgyűlésének megnyitóján, Budapesten.

A mai magyar kereszténydemokrata kormánypolitika erkölcsi kötelességének tartotta azt is, hogy bevezesse a holokauszt áldozatainak emléknapját az iskolákban, hogy megalapítsa a Holokauszt Emlékközpontot, hogy állva és fejet hajtva meghallgassa a kaddist (gyászimát) a parlamentben, hogy emlékévet szervezzen Raoul Wallenberg tiszteletére, hogy betiltsa a félkatonai szervezetek működését és a diktatúra szimbólumait, és hogy létrehozza a Holokauszt 2014 Emlékbizottságot – sorolta a kormányfő. 
Orbán Viktor hangsúlyozta azt is, hogy a magyar alkotmány valódi védelmet, biztonságot, emberi és közösségi méltóságot ad a velünk élő zsidóságnak és minden más kisebbségnek.

 

Orbán nem húzott egyértelmű választóvonalat kormánya és a szélsőjobb között

(MTI, 2013. 05. 06., 00:19) A Zsidó Világkongresszus (WJC) sajnálatát fejezte ki, hogyOrbán Viktora szervezet budapesti közgyűlésének vasárnapi megnyitóján mondott beszédében „nem adott megfelelő biztosítékot arra, hogy egyértelmű választóvonalat húzott volna kormánya és a szélsőjobboldal közé”.

A WJC vasárnap esti közleményében nagyra értékeli, hogy a magyar kormányfő a közgyűlés alkalmából felszólalt a nemzetközi zsidó közösség képviselői előtt. A szervezet örömmel fogadta, hogy Orbán egyértelművé tette, hogy az antiszemitizmust elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja – áll a WJC késő este kiadott közleményében.
A miniszterelnök ugyanakkor nem nézett szembe a probléma valódi természetével, vagyis általában az antiszemitizmus, illetve különösen a szélsőjobboldali Jobbik párt fenyegetésével – közölte a szervezet. A WJC sajnálja, hogy Orbán nem reagált semmilyen közelmúltbeli rasszista, illetve antiszemita indíttatású eseményre, amely az országban történt.
A közlemény szerint, ahogy a zsidó emberek a történelemből megtanulhatták, a tettek hangosabbak minden szónál, legyen az bármilyen jó szándékú is. A WJC továbbra is arra kéri a demokratikus erőket Magyarországon és máshol is, hogy határozottabban lépjenek fel az erősödő szélsőséges eszmékkel és az antiszemitizmussal szemben. A szervezet továbbra is figyelemmel követi a magyarországi helyzetet – tette hozzá a WJC szóvivője.
Orbán Viktor a WJC háromnapos közgyűlésének megnyitóján elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az antiszemitizmust, amely ellen zéró toleranciát hirdetett. Beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar alkotmány valódi védelmet, biztonságot, emberi és közösségi méltóságot ad a velünk élő zsidóságnak. Kifejtette: a magyar kormány válasza az erősödő európai és magyarországi antiszemitizmusra „a jó keresztények példájának és hagyományának felidézése és felerősítése”.
A magyar kormányfő előtt felszólalt Ronald S. Lauder, a WJC elnöke, aki arra kérte Orbán Viktort, legyen kezdeményező, és tegyen határozott lépéseket a „sötét erőkkel” szemben az intolerancia elleni küzdelemben. „Itt az ideje az erős irányításnak és a még erősebb intézkedéseknek” - hangsúlyozta Lauder.

Címkék