Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Használj eredetit! – vetélkedő diákoknak

Használj eredetit! – vetélkedő diákoknak
Infovilág

A szerzői jogok semmibe vétele anyagi és erkölcsi kérdés. Akinek persze nincs pénze, nem tudja kifizetni az olykor igencsak borsos áron kínált eredeti szoftvert, vagy dvd-re írt filmet. Csakhogy nem elhanyagolható mértékű a kalózkodás: a hamis termékek kereskedelme nemzetközi szinten eléri az évi 200 milliárd eurót. Szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a veszteség évről évre tovább fog növekedni.

Magyarországon időről időre kampányt hirdetnek az érintett cégek és intézmények, hogy a fiatalokat ráneveljék a szerzői jogok tiszteletére. Idén második alkalommal indított a Microsoft „mozgalmat”, vagyis szervezett országos vetélkedőt a témában. A „Csakeredeti” elnevezésű oktatási program azonban nemcsak a szerzői jogokról szólt, hanem a biztonságosabb internethasználatról is. A vetélkedőre 139, fiatalokból álló csapat jelentkezett.

A 14–24 év közöttiekből álló, legfeljebb négyfős csapatoknak először a vetélkedő honlapján található kérdőívet kell kitölteniük. Az témák a szerzői jogokat, act, a legális szoftverhasználat előnyeit és az illegális használat következményeit, illetve a biztonságos internetezést érintették. Az induló csapat közül 21 jutott tovább a második fordulóba, ahol további feladatokat kellett megoldaniuk. Ennek során számot adhattak a szóban forgó témákra vonatkozó jártasságukról, valamint kreativitásukról. Bemutathatták, mit gondolnak a digitálisan tárolt adatok biztonságáról, de készíthettek akár kampányverset vagy zászlót az eredetiség népszerűsítésére. Az említett weboldal oktatóanyaggal és videókkal segítette tájékozódásukat.

A négy díjazott pályázatot szakmai zsűri választotta ki. Az első helyezést a Szeged Városi Kollégium Fodor József Tagintézményének csapata érdemelte ki, a második helyezett a györkönyi Művelődési ház Overflow csapata lett, a harmadik helyet a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Á Lá Cool csapata, a negyediket pedig a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium Mad Developers csoportja kapta. A kapott pénzjutalom közös programokhoz, például osztálykiránduláshoz nyújt támogatást.

Mint a mai díjátadón is elhangzott: a szülők figyelme értelemszerűen nem terjedhet ki mindenre. Így sokszor azt sem tudják követni, hogy a kiskorúak milyen tartalmakat töltenek le a világhálóról. Ezért elengedhetetlen, hogy a fiatalok maguk is tisztában legyenek a forrásokkal; fontos, hogy jogtiszta szoftvereket, alkalmazásokat töltsenek le, kerüljék el az interneten leselkedő veszélyeket.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület illetékese azt hangsúlyozta, hogy a „Csakeredeti” vetélkedőhöz hasonló kezdeményezések fontos szerepet játszhatnak a tudatosság növelésében. A fiatalok ugyanis ráébredhetnek arra, hogy milyen veszélyeket rejt a szellemi tulajdon nem megfelelő védelme vagy a hamis, nem megbízható forrásból származó termékek használata – hangsúlyozta Vannai Dorottya, az intézmény vezető munkatársa.

Címkék