Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bélyegnap 86. alkalommal: feláras blokk, két címletű sor

Bélyegnap 86. alkalommal: feláras blokk, két címletű sor
Infovilág

A bélyegnapi újdonságok Hajdú József fotóinak felhasználásával Baticz Barnabás tervei alapján készültek az ANY Biztonsági Nyomdában. A blokk bélyegképén a székesfehérvári Nagyboldogasszony Ciszterci templom, keretrajzán pedig Székesfehérvár nevezetességei közül látható néhány. A 85 Ft-os címleten Bory Jenő: Püspökkút c. alkotásának részletei, Asztrik, és a kompozíció csúcsalakja látható. A 110 Ft-os bélyeg hátterében a székesfehérvári Városháza, előtte az épület erkélyének bal oldali Justitia szobra látható. Az ívszéleken a „Székesfehérvár, a királyok városa” felirat szerepel.

Székesfehérvár, a királyok városa; püspöki székhely, történelmi, kulturális és gazdasági központ. Székesfehérvár az ország egyik legrégibb városa, a Dunántúl második legnagyobb kiterjedésű települése, Fejér megye székhelye. Szent István halála után, 1038-1543-ig mind a negyvenhárom magyar királyt Fehérvár falai között koronázták meg; a székesfehérvári Bazilikát pedig tizenöt Árpád-házi- és hét vegyesházi király választotta végső nyughelyéül. Egy XV. századból származó emlékirat szerint: „A magyaroknak három törvényük van. Úgy hiszik, hogy bármelyiket hagyja teljesítetlenül valaki, az már nem törvényes király. Az első törvény úgy szól, hogy a királyt a Szent Koronával kell megkoronázni. A második, hogy az esztergomi érseknek kell megkoronáznia. A harmadik, hogy a koronázásnak Fehérvárott kell megtörténnie.” Forrás: szekesfehervar.hu; utazok.hu


86. BÉLYEGNAP
 .Ÿ Megjelenés: április 26. Ÿ Össznévérték: 895 Ft Ÿ Példányszám: 30 ezer blokk és 250 ezer sor Ÿ A bélyegblokk vágási mérete 90×70 mm, a bélyegek perforálási mérete: 30×40 mm.Ÿ A blokk felárösszege levélpostai küldemények bérmentesítésére nem használható!

Címkék