Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország kinyílt a világ előtt: ötvenedikként a Google utcaképben

Magyarország kinyílt a világ előtt: ötvenedikként a Google utcaképben
Infovilág

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a cég új, 3 dimenziós fényképezőgéppel felszerelt triciklijén a Parlamenttel szemközti Duna-parton. Ma Magyarországon is megnyílt a Google Street View szolgáltatása. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)Magyarország ötvenedikként nyílhatott meg a Google Street View szolgáltatásának köszönhetően a világ számára – jelentette be ma kora délelőtt Heal Edina, a Google Magyarország vezetője. Ő is, miként Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketingigazgatója is különösen fontosnak tartja az utcaképek megtekintésének a lehetőségét az idegenforgalom szempontjából. A virtuális sétára csábító szolgáltatás ugyanis kézzelfogható közelségbe hozza a többi között azokat a helységeket, városrészeket, utakat, tereket, utcákat, műemlékeket, amelyekért érdemes fölkeresni őket. Megtekinthető egy-egy szálloda és környéke, ami ugyancsak megkönnyíti a választást már indulás előtt, a szállás kiválasztásakor. Akárki szabadon, ingyen a honlapjába illesztheti a Google-szolgáltatást, miáltal még vonzóbbá teheti azt, amit éppen bemutatni vagy kínálni szeretne. Nagyszerű lehetőség ez városok, falvak, üdülőhelyek, világörökségi színhelyek népszerűsítésére egyaránt. Mostantól hazánk számtalan pontja ugyanúgy tanulmányozható a Google-kamerák felvételein, mint néhány év óta Nyugat-Európa vagy az Amerikai Egyesült Államok legkisebb települése. Fölkeresheti bárki életének rég nem látott helyszíneit, és ha szerencséje van, még a szülőházát is megtalálhatja néhány kattintás után. A műemlékekben vagy egyéb látnivalókban gazdag helyszínek külön képsorok segítségével is tanulmányozhatók.

A Google 3 dimenziós fényképezőgéppel felszerelt autója a fővárosban. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)Dr. Derera Mihály, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége igazgatója a Google-szolgáltatást bejelentő sajtóeseményen a többi között elmondta, hogy hazánkban mintegy háromszázezer mozgáskorlátozott él. Számukra a Street View kiváló eszköz úti céljuk előzetes felmérésére, megtervezésére, hogy elkerülhessék a gyakran leküzdhetetlen akadályokat. A szerfölött részletes, nagy felbontású (jól nagyítható) képeken ugyanis láthatók a járdaszegélyek, lépcsők, a mozgásukban korlátozottak számára kialakított parkolók... Azok pedig, akik adottságaiknál fogva nem juthatnak el akár lakóhelyük, akár hazájuk, a nagyvilág kiszemelt pontjára, legalább a Google-utcakép által ismerhetik meg a számukra mostanáig fehér foltnak számító helyeket.

A Google Google körképeket készítő kamerás gépkocsijai, sőt, triciklijei (!) 2007 óta járják a nagyvilágot, eddig mintegy nyolcmillió kilométert tettek meg. Az autók néhány hét múlva, május közepén visszatérnek hozzánk, a meglévőnél frissebb, pontosabb felvételkészítés céljából. A képek feldolgozása után csaknem naprakész körkép jelenhet meg hazánkról a világhálón.

Elhangzott a mai tájékoztatón, hogy akár évekkel ezelőtt is „bekapcsolhatta” volna a Google a magyarországi Street View szolgáltatását, ha az alkotmányos-adatvédelmi előírások nem akadályozták volna. Időközben korszerűsítették a rendelkezéseket, ezért ma eljött a pillanat, amikor Magyarország kinyílhatott a világ előtt, és ötvenedikként megjelenhetett a Google-utcaképben. Természetesen továbbra is fennáll a lehetőség arra, hogy ha bárki a személyére sértő, magánéletére esetleg hátrányos felvételt talál, kellő indok alapján a képet a Google életlenné változtatja. Ezt módszert, a kitakarást használja a szolgáltatató a többi között gépkocsi-rendszámok, illetve személyek esetén, ha az illető netán felismerhető lenne.

Minden bizonnyal az "Infovilág – a hiteles hírportál" olvasói is észrevették, hogy az utóbbi időben látványosan fejlődött a Google hazánkat bemutató térképe; két év óta valós időben mutatja, például, a közutak forgalmát. A főváros tömegközlekedési útvonaltervezője különösen hasznos szolgáltatás, akárcsak az ingyenes, magyar nyelvű hangos navigáció – a gyalogosok, autósok örömére. A világcég igen sok pénzt költ arra, hogy folyamatosan frissítse, még használóbarátibbá, látványosabbá tegye a térképeit.

Címkék