Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Virágba borultak a gyümölcsfák – kiváló termés ígérkezik

Virágba borultak a gyümölcsfák – kiváló termés ígérkezik
Infovilág

Virágzik a kajszibarackfa.Az intézet kísérleti telepén, az érdi Elvira-majorban, a fajtagyűjtemények és a génbankok kezelői nagyon bizakodóak a 2013. évet illetően.

„A kajszibarack az egyik legérzékenyebb magyar gyümölcs. A fákon már januárban elkezdődik a rügyfejlődés, így a téli fagy könnyen megtizedelheti az ültetvényeket. De amelyik virágrügy a fagyokat túléli, az hibátlan gyümölcsöket teremhet. A magyar kajszi világhíres az ízéről, köszönhetően a napsütéses órák nagy számának”mondta dr. Apostol János, aki nagyon bízik az idei kajszi- és mandulatermésben.

Mint kiderült, bár meglehetősen kevés nálunk a mandulaültetvény, az itt termett gyümölcs kiváló minőségű. Ezt bizonyítja a többi között az is, hogy jó néhány bécsi cukrászda csakis magyar mandulával dolgozik.

Virágzó mandulafa.A meggy és a cseresznye virágzása is hamarosan megkezdődik az érdi Elvira-majorban. A meggy Európa-szerte és a tengerentúlon is rendkívül népszerű gyümölcs. Apostol János elmondta, hogy a magyar meggy minőségjavító hatású. Amerikában például háromszor drágább, mint a kint termesztett fajtatársa. Sokkal finomabb és egyáltalán nem keserű, mint a külföldön termesztett meggy. Antioxidáns tartalma miatt különösen értékes, keresett fajta.

Miként a magyar cseresznye is. „Hazánk legnépszerűbb cseresznyefajtái közül, a Rita a legkorábban érő fajta a világon. A magyar nemesítésű cseresznyefajták világszerte megtalálhatók, így Dél-Amerikában, Ausztráliában és Európa számos országában” tette hozzá a szakember.

Címkék