Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vitázik a világ ifjúsága: a bajai Krizsán Dániel érvelt a legmeggyőzőbben

Vitázik a világ ifjúsága: a bajai Krizsán Dániel érvelt a legmeggyőzőbben
Infovilág

Lelkes és ellentmondásokkal teli, ugyanakkor fair és tárgyilagos: ezekkel a szavakkal jellemezhető a Vitázik a világ ifjúsága 3. magyarországi döntőjének záró vitáját. Négy tehetséges fiatal szónok vívott izgalmas szócsatát a budapesti Goethe Intézetben arról, hogy eltöröljék-e a szociális segélyben részesülők számára a közmunkában való kötelező részvételt. Dániel emellett érvelt, és bizonyította a zsűrinek retorikai képességeit. A vitatréningen szerzett tudást Dániel és Szvetlána nemcsak további életében, hanem a budapesti nemzetközi döntőn is hasznosíthatja, ahol az idén októberben Cseh-, Észt-, Lengyel-, Lett-, Oroszország Litvánia és Ukrajna legjobb vitázóival találkoznak mindketten.


A Vitázik a világ ifjúsága kezdeményezés közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók megmutathatják és fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. „Ma egy vitavetélkedő zajlik ugyan itt, de már most kijelenthető, hogy nincsenek vesztesei, hanem csak nyertesei vannak” – ezekkel a szavakkal méltatta dr. Nagy Andor országgyűlési képviselő, a magyar–német parlamenti baráti tagozat elnöke köszöntő beszédében a résztvevőket. Magyarország 2010-ben csatlakozott a programhoz, és ebben a tanévben nyolc iskolából már csaknem 200 tanuló vett részt az iskolai, regionális és országos fordulókon.

A döntősök.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vetélkedő a Goethe-Institut, a Stiftung „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen  közös projektje, melyet Magyarországon a Konrad-Adenauer-Stiftung és az Európai Parlament Greens/EFA frakciója támogat. 

Címkék