Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Schönbrunn gyűrűs farkú makijai

Schönbrunn gyűrűs farkú makijai
Infovilág

Márciusban a bécsi katták csoportja tizenhat tagúra emelkedett. A „szőrpamacsok“ mindössze 70 grammal születtek és első napjaikat szorosan az anyjuk hasára kapaszkodva töltötték. A kis jövevények ma már egyre több időt töltenek az anyjuk hátán, nemük azonban még nem tudható. „Hamarosan a mászásra is kísérletet tesznek majd a kicsik. Mivel azonban fél évig szopnak, újra és újra vissza fognak térni az anyjukhoz. Körülbelül egy hónapos korukban kezdenek gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztani” – mondja Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója.

„A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, bár az ikerszülés sem ritkaság. Az anya nagy odaadással törődik a csemetékkel, azonban ebben más nőstények is segítenek neki” – folytatja az igazgatónő. – A csoportokban élő gyűrűsfarkú makiknál a nőstények szava a mérvadó, a hímek az utódok gondozásában nem játszanak szerepet.”

 

 

A Madagaszkár déli területein őshonos makik élettere a múlt 25 évben oly mértékben beszűkült, hogy a populáció negyedével csökkent. A Schönbrunni Állatkert szintén részt vesz abban a nemzetközi tenyészprogramban, melynek célja a faj megmentése.

Címkék