Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az építőanyagtól a tervezésig – nulla fogyasztású passzívház – szakmai fórum és kiállítás a Hungexpón

Az építőanyagtól a tervezésig – nulla fogyasztású passzívház – szakmai fórum és kiállítás a Hungexpón
Infovilág

A rossz gazdasági helyzet dacára sem borúlátóak a Construma rendezői: mintegy ötvenezer vendéget várnak a 19 ezer négyzetméteres vásárterületre. Szakemberek és laikusok számára egyaránt sok és érdekes látnivalót kínálnak a nemzeti és nemzetközi standokon. Április 10–14. között a külföldi kiállítók sorában egy újoncot is köszönthetnek: Horvátországot.

A nagyközönség érthetően elsősorban az építőanyagokra, az új megoldásokra kíváncsi. Érdemes tehát eljönni azoknak, akik ingyenes szaktanácsadásra számítanak, építési, lakberendezési ötleteket szeretnének kapni. Ám nem maradnak hoppon a kertépítés és a megújuló energiafelhasználás iránt érdeklődők sem. Szalai Levente kiállítás-igazgató szerint a merőben új felfogás része, hogy az idei Construma idején mintegy ötven konferenciát tartanak, s ezek sorában megrendezik – tíz ország képviselőinek részvételével – a közép-európai üzletemberek találkozóját. Lesz tanácskozás a közbeszerzésekről, a Hungarotherm-rendezvény a környezetbarát energiák szakembereit várja, a polgármesterek akadémiáján értelemszerűen a városszépítés lesz a főtéma. A konyhai berendezések gyártói és tervezői külön standdal és szakmai rendezvénnyel várják a közönséget.

Passzívház: valahol Európában.Mint a mai beharangozó sajtóeseményen hangsúlyozták: a Construma 2013 az előzőknél nagyobb esélyt kínál azoknak, akik kevésbé az anyagra – a „téglára, cementre és üvegre” – irányítanák a figyelmet, mint inkább az innovációra, az újító szellemre.

A mai gazdasági környezetben, sajnos, hihetetlenül kevés lakás épül, örvendetes viszont, hogy (viszonylag) egyre többet költenek felújításra, műemlék-védelemre. E tekintetben nem mindegy, hogy milyen anyagok felhasználásával kapnak régi-új arculatot a homlokzatok.

A 21. századi épület-felújítás másik sarkalatos területe a korszerű energetikai szempontok érvényesítése. A mai magas fűtésköltségek okán érthetően nagy figyelmet kell szentelni az energiafüggőség mérséklésének. Ebben az összefüggésben tartják meg a vásárvárosban annak a passzívháznak a bemutatóját is, amelynek az energiafelhasználása csaknem a nullával egyenlő.

A sok, további látnivaló közül érdemes kiemelni a plakáttárlatot, valamint a Magyar Formatervezési Tanács standját, ahol javaslatot tehetünk az idei Design Management Díj, illetve a Magyar Formatervezési Díj jelöltjeire.

 

További tudnivalók a kiállításról itt; tessék kattintani.

Címkék