Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

111 éves a Bosch gyújtógyertya – Dunakeszin elkészült az eredeti másolata

111 éves a Bosch gyújtógyertya  – Dunakeszin elkészült az eredeti másolata
Infovilág

A találmány, a gyújtógyertyával kombinált nagyfeszültségű gyújtómágnes; használata forradalmi lépés volt a gépjármű-iparban, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az autók a modern közlekedés legfontosabb szereplőivé váljanak.  

A Bosch gyújtógyertyáinak nélkülözhetetlen szerepük van immár 111 éve a nagy teljesítményű, gazdaságos és környezetbarát motorok fejlesztésében. A járműgyártók bíznak a Bosch gyújtógyertyáiban, ekként a nálunk gyáraival, fejlesztő központjával és szervizeinek sokaságával jelen lévő német vállalatóriás a világ egyik vezető gyári beszállítója és pótalkatrész-disztribútora. A Bosch gyújtógyertyák felhasználási köre nem korlátozódik az autókra: hajómotorokhoz, jet ski vízi járművekhez, kerti eszközökhöz, erdészeti berendezésekhez, ipari gázmeghajtású motorokhoz, vízszivattyúkhoz és vészhelyzeti generátor-készülékekhez egyaránt alkalmazzák őket.

Az elmúlt 111 év alatt a Bosch húszezernél is többféle gyújtógyertyát fejlesztett ki, és mostanáig összesen több mint 11 milliárd gyújtógyertyát gyártott. Németországon kívül a gyújtógyertyák napjainkban brazil, kínai, indiai és oroszországi Bosch üzemekben készülnek. A vállalat mérnökei szorosan együttműködnek a világ összes járműgyártójával, és az eredeti találmány óta folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik a gyújtógyertyákat. 

A Bosch jelenlegi termékkínálata 1250 különféle típusú és huszonhatféle elektróda-kialakítású gyújtógyertyát tartalmaz. Az újszerű anyagok kombinációjának, az összetett szerkezetnek és a korszerű gyártási technikáknak köszönhetően a Bosch gyújtógyertyák létfontosságú szerepet játszanak a tiszta és hatékony üzemanyag-felhasználásban, valamint a motorok és a katalizátorok megbízható működésében is. A német autós magazin, az auto motor und sport olvasói 2005 óta minden évben a Bosch gyújtógyertyáit választják meg a legjobb márkának a gyújtógyertya kategóriában.  

A Bosch a magyarországi mérnök-utánpótlás támogatása mellett fontosnak tartja a kiemelkedő tudású technikusok, szakmunkások képzését is. Ennek szellemében az idén a Bosch a gépjármű-felszerelések, diagnosztika és szervizszolgáltatások üzletága az autószerelő és autóvillamossági szakmában tanuló fiatalok számára meghirdetett autótechnika országos tanulmányi verseny főtámogatója. Az XMEDITOR szakkommunikációs cég által rendezett verseny középdöntőjét a minap tartották Dunakeszin, a Medic-Car Bosch Car Sevice-ben. A nagyszabású szakmai megmérettetésen a tanulók egyik kiemelt feladata a 111 éves Bosch gyújtógyertyához kapcsolódott: a rendelkezésre bocsátott forrásanyagok felhasználásával a csapatoknak a gyertya részletrajzait és összeállítási rajzát kellett megszerkeszteniük, majd elkészítették annak az első, motorba épített nagyfeszültségű gyújtógyertyának a másolatát, amelyet először a világon a Bosch műhelyében 1902. szeptember 24-én állítottak elő.  

A szakmai zsűri értékelése alapján a kiemelt feladat megoldásáért a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium diákjai kapták a legmagasabb pontszámot, akiket a Bosch különdíjjal jutalmazott. A verseny döntőjébe a Bosch különdíjasai, illetve a Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium másik csapata és a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Savaria Szakképző Iskolája diákjai jutottak tovább. A döntőt április 16-án rendezik meg Budapesten.

A szakmai verseny részvevői.

 

A Bosch gyújtógyertya 111 éves történetének mérföldkövei

  • 1902: a Bosch szabadalmaztatta a nagyfeszültségű gyújtómágnes és gyújtógyertya kombinációját.
  • 1914: a Bosch megalapította az első gyújtógyertya-gyárat Stuttgartban.
  • 1927: a Bosch bevezette a „hőérték” kifejezést, amely még ma is a gyújtógyertyák hővezető képességének szabványosított mértéke. Ennek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy az adott motorhoz a megfelelő gyújtógyertyát alkalmazzák.
  • 1939: megnyílt a bambergi gyújtógyertyagyár.
  • 1968: elkészült az 1 milliárdodik Bosch gyújtógyertya.
  • 2012: a 11 milliárdodik Bosch gyújtógyertya is elkészült.

2013: 111 éve szabadalmazták a Bosch gyújtógyertyát.

Címkék