Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál – télidőben, 33. alkalommal

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál – télidőben, 33. alkalommal
Infovilág


Telet idéző időjárási körülmények között, ám tavaszcsalogató bizakodással gyülekeztek a vendégek ma késő délelőtt a Nemzeti Múzeumban. A helyszín múltja összeforrott a természetet ébresztő évszakkal, hiszen a múzeum lépcsőjéről hirdették meg 165 évvel ezelőtt a magyar társadalom megújítását. Mint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is hangsúlyozta megnyitó beszédében: talán a fesztivál meghozza végre a tavaszt, és a kultúra 17 napos ünnepe nem csupán megszakítja a hétköznapjainkat, hanem megtermékenyítően hat egész életünkre.

A megnyitón a világhírű Kodály Vonósnégyes Verdi e-moll vonósnégyeséből adott elő két részletet. (Kép: Valuska Gábor.)

Az április 7-ig tartó rendezvények remélhetőleg erősítik a magyarok nemzeti önazonosság-tudatát, és turisztikai eseményként jó hírünket keltik az ide látogató külföldiekben. A hagyományosan március második felében kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivál programkínálatában ezúttal tekintettel van más ünnepekre is, ezért mutatják be a többi között Bach húsvéti műveit és Händel Messiását.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere a 200 éve született Giuseppe Verdit ünneplő rendezvényeket emelte ki, és emlékeztetett arra, hogy lesznek ingyenesen látogatható programok is, azaz tekintettel vannak azokra is, akiknek drágák a belépőjegyek.

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató arról számolt be, hogy még a múlt hetekben is bővült a program: összesen 89 eseményre várják a közönséget.

Akárcsak 1980 óta minden évben, idén is lesznek sztárvendégek, például eljön a világhírű karmester Claudio Abbado és az Orchestra Mozart. Három ősbemutató szerepel a programban: ezek egyike Orbán György Ludus Tabulaturae című kompozíciója, de lesz – 2013-ban első ízben – cirkuszi produkció is, a Recirquel nevű csapat előadásában. A záró napon Jankovics Marcell animációja eleveníti meg Vörösmarty Csongor és Tündéjének kísérőzenéjét, kiegészítve Kocsár Balázs karmester zenei válogatásával.

A fesztivál mai megnyitóján egyszersmind megnyitották a „Vonzások és változások – a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben” című kiállítást, a Magyar Nemzeti Múzeum és a KOGART közös rendezésében. A tárlat darabjait hetven magángyűjtő kollekciójából válogatták a kurátorok. Amint a vernisszázs is tanúsította: a kiállítás a nemzeti festészet születésének keresztmetszetét nyújtja, a keletkezéstől a romantika lezárultáig. A mintegy 130 festmény között számos kiemelkedő alkotás szerepel, például a hazai tájfestészetet megteremtő id. Markó Károly kompozíciói, Barabás Miklós arcképei, Székely Bertalan és Madarász Viktor művei éppúgy, mint Munkácsy Mihály Poros útja. Kovács Gábor, a KOGART vezetője és a kiállítás főkurátora hangsúlyozta: a tárlat kultúratörténeti pillanat is, hiszen a képek csupán néhány hónapra „bújnak elő” a magángyűjtemények elzárt világából, hogy azután ismét hosszú időre láthatatlanokká váljanak.

Munkácsy Mihály: Apa születésnapja (1882).(Kép: Valuska Gábor.)

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatában a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett helyet kapnak színházi előadások, filmvetítések, szabadtéri programok és más kulturális események is. A nagyzenekari hangversenyeken kívül másfél tucatnyi kamaraest szerepel a programfüzetben neves fellépőkkel. A szervezők Massimo Mercelli fuvolaművész meghívásával egyben az olasz-magyar kulturális évad előtt is tisztelegnek.

Csontváry Kosztka Tivadar: Traui tájkép naplemente idején (1899).

A fesztivál küldesésének tekinti a fiatal művészek széles körben történő megismertetését, így az Új generációk programsorozatban számos, harminc évesnél fiatalabb tehetség mutatkozhat be.

A Magyar Állami Operaház Verdi-maratonnal, húsvéti Parsifal-előadással és a Rigolettóval adózik Verdi és Wagner emlékének. A tánc szerelmesei tapsolhatnak a flamenco nagyasszonyának, Carmen Cortésnek és a Danish Dance Theatre-nek.

A helyszínek között szerepel a Művészetek Palotája, a Budapest Music Center, a Thália és a Bárka Színház, a Magyar Rádió, az Uránia Filmszínház, valamint több templom is. Különleges élménynek ígérkezik az Orgonatúra koncertsorozat, illetve Sztravinszkij Tavaszi áldozatának színrevitele.

További információk a fesztiválról itt, tessék kattintani!

Címkék