Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi kezdeményezések a köztisztaságért

Bécsi kezdeményezések a köztisztaságért
Infovilág

Otthon ugyanis mindenki odafigyel rá, hogy tisztaság legyen, a közterületeken viszont – főleg a téli hónapokban – némileg alábbhagy az igyekezet, magyarázza a kampány szükségességét Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos.

A „Wo samma daham?” (Hol vagyunk otthon?) szlogenre építő figyelemfelkeltő akció középpontjában elszórt cigarettacsikkek és lelkiismeret-furdalás nélkül hátrahagyott kutyagumi-kupacok állnak. A város plakátokon, hirdetésekben, óriás plakátokon, mozikban vetített reklámokban és kutyagumi-rappel emlékezteti a városlakókat kötelezettségeikre. A vonakodókat pedig 36 euró büntetés kilátásba helyezésével igyekszik meggyőzni, hogy a közterület mindenki otthona, illik tehát megőrizni a tisztaságát.

A bécsi köztisztaságiak, a városi közigazgatás MA 48 részlegének a felmérése szerint nem hiábavaló a város igyekezete: 2005-höz képest tavaly például mintegy harmadával kevesebb cigarettavég landolt a járdákon, ráadásul javult a dohányosok morálja is. A megkérdezettek kétharmada 2005-ben azt válaszolta, hogy a földre dobja a csikket; tavaly már csak a hetede. A megkérdezett dohányosok 69 százaléka azt is teljesen helyénvalónak találja, hogy a szabályszegőket megbüntetik. Bécs legnépszerűbb hamutartója egyébként a Mariahilfer Straßén, a Generali Centernél található: hetente több mint 450 cigarettát nyomnak el ott.

Az osztrák fővárosnak pontos adatai vannak arról is, hogy naponta hány zacskónyi kutyaürülék landol a szemétben. Az MA 48 vezetője, Josef Thon elmondta, hogy a napi 47 200 zacskónyi kutyagumi azt jelenti, hogy minden bécsi kutya után naponta legalább egyszer feltakarítanak. Mivel sajnos Bécsben sem tartja magát mindenki a szabályokhoz, a közterület-felügyelők tavaly csaknem ezer helyszíni bírságot voltak kénytelenek kiszabni.

Látványosan kevesebb a közterületekre engedély nélkül kirakott lom és hulladék is: 2008-hoz képest kétharmadával kevesebb hűtőszekrényt, 38 százalékkal kevesebb bevásárlókocsit és harmadával kevesebb lomot kellett összeszednie a köztisztaságiaknak Bécs közterületeiről.

Címkék