Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-támogatással megkezdték a negyedik meteorológiai radar építését

EU-támogatással megkezdték a negyedik meteorológiai radar építését
Infovilág

A lapistói beruházás nem csupán a Dél-Alföld, hanem az egész ország számára hasznos a mind gyakoribb veszélyes időjárási helyzetek előrejelzésében, a viharok okozta károk megelőzésében. Az utóbbi években egyre gyakrabban alakulnak ki felhőszakadások, pusztító jégverések. A heves időjárási események megfigyelésének, előrejelzésének nélkülözhetetlen eszközei az időjárási radarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a múlt években is hatalmas fejlesztéseket hajtott végre a veszélyes időjárási folyamatok ultra-rövidtávú előrejelzéséhez szükséges intenzív megfigyelések, meteorológiai távérzékelési megfigyelő-rendszerek területén.

Az országos időjárási radarhálózat alapvetően a csapadékesemények megfigyelését, intenzitásuk mérését és az események időbeli nyomon követését végzi. A csapadék területi és időbeli eloszlásának meghatározása döntő fontosságú a heves időjárási eseményeknél (pl. zivatarok, jégeső), az élet és vagyonvédelmi riasztásoknál.

Csakhogy az időjárási radarok méréseinek korlátai is vannak. A radar telepítési pontjától távolodva a mérő impulzusnyaláb egyre távolodik a föld felszínétől, valamint egyre nagyobb térfogatra tágul, ami rontja a mérések pontosságát, megbízhatóságát. A nemzetközi tapasztalatok és a hazai mérések alapján elmondható: a nagyobb pontosság céljából törekedni kell arra, hogy a mérésekkel lefedett terület pontjai ne legyenek 100–120 km-nél távolabb egy-egy radarállomástól.

Az országosan kiegyensúlyozott pontosságú időjárási radarmérésekhez szükség van az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási radarhálózatának bővítésére a dél-alföldi régióban. A telepítendő radarberendezés alapvető jellemzőit tekintve illeszkedik a jelenlegi három berendezésből álló országos hálózathoz. A beruházással az egész országot lefedő, egységes radarhálózat jön létre.

A beruházás részeként a vidéki radarállomásokon és tizenegy meteorológiai főállomáson összesen tizennégy cseppspektrum-mérő berendezést is elhelyeznek. Ezek kiegészítő információkat nyújtanak a radarhálózat adatainak kalibrálásához, a lehető legmegbízhatóbb csapadékmérésekhez.

A 85 százalékban európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló rendszer jön létre. A munka a jövő év végére fejeződik be, és az új radart 2015-ben helyezik üzembe. A radar mérési információi bárki számára ingyen elérhetők lesznek az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

 

A hétvégén átmenetileg visszatér a tél

(MTI, 19:31) A hétvégén átmenetileg visszatér a tél: fagyok várhatók, ismét hó borítja majd az ország nagy részét, helyenként több mint15 centiméterhó hullhat, a hét utolsó napján, hajnalban akár mínusz 15 fok is lehet – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedden honlapján.

Az elmúlt napokban tavaszias volt ugyan az időjárás (múlt pénteken az Alföld déli részén 20–21 Celsius-fokot is mértek), „de a téltől még nem búcsúztunk el véglegesen”. Az enyhe idő után a következő napokban erős lehűlésre, átmenetileg ismét téli időjárásra van kilátás – tették hozzá.

Az OMSZ közlése szerint az előrejelzések alapját adó légköri modellek már napok óta azt jelzik: a hétvégén sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el a térséget. Sokfelé várható csapadék, helyenként tetemes mennyiségű. Csütörtök reggeltől az esőt nyugat felől egyre többfelé havazás váltja fel, ez legkorábban az Alpok-alján, legkésőbb a Tiszántúlon következik be.

Március 15-én, pénteken nagy valószínűséggel havazásra kell számítani, a szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége helyenként meghaladhatja a 10-15 centimétert. Emellett – elsősorban a nyugati és középső országrészben – sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél, ami hófúvásokat okoz.

A talaj közelében is visszaesik a hőmérséklet: csütörtökön nyugaton, pénteken már keleten is 0 fok körüli hőmérsékleti maximum valószínű, ami azt jelenti, hogy lesznek olyan helyek, ahol napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat, kiemelve, hogy ez jelentős visszaesés az egy héttel ezelőttihez képest.

Szombaton inkább már csak keleten lehet kisebb havazás, vasárnap csapadék nem valószínű. A hét végére mérséklődik a szél ereje, viszont erősödik az éjszakai lehűlés, vasárnap hajnalban a szélvédett tájakon akár mínusz 10, mínusz 15 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet – olvasható a meteorológiai szolgálat írásában.

Címkék